U trendu

Građani sutra ponovo protiv vozila na nasipu u Novom Beogradu

Pešaci, roditelji s decom u kolicima, roleraši, biciklisti, sutra će se, u subotu, 26. septembra, ponovo okupiti da bi ukazali na zloupotrebu i uništavanje nasipa na levoj obali reke Save u Novom Beogradu za saobraćaj motornih vozila, uprkos zabrani po Zakonu o vodama.

U organizaciji beogradskog udruženja „Ulice za bicikliste“ to je bila i tema zajedničke vožnje krajem avgusta, ali se stanje na nasipu nije promenilo.

Nasip je deo biciklističkog puta uz Savu, sve do Rezervata prirode „Obedska bara“ i jedna od rekreativnih biciklističkih ruta koje su 2014. godine obeležile organizacije UNDP i CEP, uz podršku Grada Beograda.

Iz vikendica uz Savu pod nasipom, izgrađenih uprkos zabrani jer je to područje vodozahvata Beogradskog vodovoda, izliva se fekalna voda, šuma koja je pridržavala nasip je velikim delom posečena, uz reku se nasipa zemlja, asfaltira se, a zbog saobraćaja kamiona nasip vidno propada i uleže se što može izazvati i poplavu Novog Neograda pri visokom vodostaju Save, piše u saopštenju.

„Ulice za bicikliste“ ukazuju da je „na Savskom nasipu saobraćaj ZABRANJEN u oba smera, ali to ne sprečava vlasnike ilegalnih luksuznih vikendica, vila i dvoraca na Savi da svoje četvorotočkaše bahato poteraju nasipom“.

„Da li biste vi izveli porodicu u šetnju ili vožnju biciklom, ako vam svaki minut iz džipa besno svira užurbani vlasnik vikendice?“, pitaju „Ulice za bicikliste“ gradsku vlast.

Znaci zabrane kretanja motornih vozila i znaci upozorenja da tuda idu biciklisti, redovno nestaju s nasipa, na čijem početku kod novobeogradskog Bloka 71 su nekada bili čuvar i rampa.

Udruženje još jednom traži mere nadležnih ministarstava Vlade Srbije za zaštitu nasipa, a od gradskog Sekretarijata za saobraćaj da naloži da se ponovo postave rampe i znaci zabrane saobraćaja motornih vozila nasipom i da JKP „Beograd put“ to sprovede po nalogu saobraćajne inspekcije kojoj je problem s nasipom prijavljen više puta.

Skup građanana početku nasipa kod Bloka 71 je u subotu, 26. septembra, u 18.00 sati, a biciklisti će s Trga Republike u 17:00 sati krenuti ka nasipu u okviru mesečne vožnje „Kritična masa“.

Poziv i trasa „Kritične mase“ su na https://www.facebook.com/events/429869113867779/.

„Kritična masa“ je zajednička mesečna biciklistička vožnja koja se u više od 300 gradova sveta priređuje od 1992, s ciljem skretanja pažnje na probleme biciklista i biciklistkinja u gradskom saobraćaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar