U trendu

Gradjanska Vojvodina: Srbija podržava politiku nagradjivanja ratnih zločinaca u RS

Koalicija nevladinih organizacija Gradjanska Vojvodina saopštila je danas da je „nedopustivo i neprihvatljivo“ da se potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić nije ogradio od dodele plaketa osudjenima i optuženima za ratne zločine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

„Umesto da napusti salu i jasno poruči da se ne slaže sa tim sramnim činom, Arsić je ostao na toj ‘svečanosti’ i tako zapravo poručio da se slaže sa plaketama koje su dodeljene osudjenim ratnim zločincima Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, kao i optuženom za genocid Radovanu Karadžiću“, navela je Gradjanska Vojvodina u saopštenju.

Skupština RS na svečanoj sednici povodom 25 godina postojanja koja je održana pre tri dana, dodelila je povelje i zahvalnice prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću, nekadašnjoj potpredsednici Biljani Plavšić, posthumno Nikoli Koljeviću i drugim funkcionerima RS, kao i poslanicima koji su poginuli u ratu 1992-1995. godine.

Gradjanska Vojvodina ocenila je da su institucije Republike Srpske tako još jednom duboko povredile osećanja žrtava i njihovih porodica.

„Na taj način, oni iznova stvaraju medjuetničke i medjureligijske podele i nepoverenje i poručuju da se od ratne politike nikada nije odustalo, a da im na pamet ne pada suočavanje s prošlošću. Srbija svojim aktivnim nečinjenjem podržava takvu pogubnu politiku, koja vodi u nove sukobe“, piše u saopštenju.

Gradjansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Gradjanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Gradjanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Vojvodjanski gradjanski centar, Centar gradjanskih vrednosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.