U trendu

Gradska uprava će preispitati navode ombudsmana

Grad Beograd poštuje instituciju zaštitnika građana i biće preispitane primedbe na koje on ukazuje u svom dopisu, saopšteno je danas iz Gradske uprave, povodom preporuke ombudsmana Saše Jankovića da bude razrešen načelnik beogradske Komunalne policije.

 „Načelnik Komunalne policije je nakon spornih događaja sarađivao sa Zaštitnikom građana i davao izjašnjenje o okolnostima pod kojima je došlo do tih događaja. Time je načelnik potvrdio spremnost da u okviru svojih nadležnosti otkloni sve sumnje u ispravnost postupanja pripadnika Komunalne policije“, saopšteno je iz Gradske uprave Beograda.

„Načelnik Gradske uprave primio je danas javnu preporuku zaštitnika građana Saše Jankovića za razrešenje načelnika Komunalne policije Gradske uprave Grada Beograda Nikole Ristića. Kopiju preporuke, radi upoznavanja, primili su i Skupština grada Beograda, Gradsko veće i gradonačelnik“, navedeno je u saopštenju koje prenosi gradska služba za informisanje Beoinfo.

Ombudsman Janković je ranije danas utvrdio da je u postupanju Komunalne policije Beograda prema novinarskoj ekipi Meže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) 21. oktobra 2015. godine bilo nedostataka, od kojih se najznačajniji odnose na nezakonito oduzimanje predmeta i brisanje snimaka iz fotoaparata.

Takodje, preporuka je upućena Gradskoj upravi i Komunalnoj policiji i zbog postupanja komunalne policije prema novinarskoj ekipi sajta „Istinomer“ 25. septembra 2015. godine.

Kako je navedeno u sopštenju, nakon događaja koji su povod za predlog razrešenja, Zaštitnik građana se neposredno obratio Komunalnoj policiji sa zahtevom da se dostave informacije o spornim događajima. Postupajući u okviru nadležnosti, Komunalna policija je uputila pismeni odgovor zaštitniku građana i istom prilikom je dostavila odgovarajuće dokaze za svoje navode.

Dodaje se i da su, izmedju ostalog, tom prilikom priloženi su i dokazi o pokretanju disciplinskog postupka zbog povrede radnih obaveza protiv komunalnog policajca koji je bio na mestu događaja. Komunalni policajac je nakon toga kažnjen za učinjenu povredu. Zbog pomenutog događaja, gradonačelnik se javno izvinio na konferenciji za medije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar