U trendu

Han sutra u Beogradu

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn) dolazi sutra u Beograd gde će razgovarati sa premijerom Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem i prisustvovati potpisivanju ugovora o finansijskoj podršci reformi srpske javne uprave.

Reč je o prvom ugovoru u vrednosti od 80 miliona evra za finansiranje reforme javne uprave u Srbiji kroz sektorsku budžetsku podršku u skladu sa pravilima novog instrumenta pretpristupne pomoći IPA2, a potpisaće ga ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Henoveva Ruis Kalavera (Genoveva Ruiz Calavera).

Han je uoči posete Beogradu izjavio da Srbija pripada porodici Evropske unije i da „čini izvanredan napredak u pravcu svog strateškog cilja, članstva u EU“.

Srbija je do sada otvorila četiri od 35 poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, a Dačić je 1. decembra izjavio da Beograd očekuje da u decembru otvori bar još jedno – poglavlje pet o javnim nabavkama, a možda i poglavlja 25 i 26 o nauci, obrazovanju i kulturi.

Kako je najavljeno iz Delegacije EU u Srbiji, Han će se u Beogradu sastati i sa studentima i predstavnicima akademske zajednice.Planirana je takodje poseta Botaničkoj bašti i Zelenom paviljonu obnovljenom uz pomoć EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)