U trendu

Haradinaj: Formirati sud sa sedištem na Kosovu od domaćih i međunarodnih sudija

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj predložio je da se sadašnja situacija oko osnivanja Specijalnog suda prevaziđe tako što bi Kosovo formiralo tu sudsku ustanovu koja bi sudila svima, bez razlike, i u kojoj bi posebno veće sudilo povodom optužbi iznetih u Rezoluciji Saveta Evrope u vezi ratnih zločina visokih oficira bivše OVK.

„Kosovo donosi odluku o stvaranju Kosovskog suda za ratne zločine, suda koji neće biti selektivan, koji se sastoji od domaćih stručnjaka, ali se u okviru ovog suda formira i posebno veće koje će se selektivno baviti nalazima u izveštaju Dika Martija i istragama tužioca Vilijamsona, koje će imati i međunarodnu ekspertizu i koje može da ima sedište u nekom sigurnom delu Kosova uz podršku KFOR i NATO“, rekao je Haradinaj za portal gazetablic.com.
On je ocenio da će sadašnju situaciju oko formiranja Specijalng suda pokušati da iskoriste oni koji nisu „optimistički opredeljeni prema Kosovu“ i koji će takvo stanje iskoristiti za postavljanje novih prepreka.

„Zbog toga kažem da ne možemo ostati na statusu kvo. Skupština je odbila jednu opciju i mi treba da idemo sa drugom opcijom, kako ne bi ostavili prostora da deluju UN. Mi treba da procenimo koliko će produktivan biti naš novi predlog i da li ispunjava zahteve, kao i koje su teškoće. To je moja logika. Mi mislimo da UN nije alternativa i da nema razloga da se bavi nama, jer je ta misija devet godina bila odgovorna za red i zakon, a to pravo je imala i kroz Haški tribunal. To isto pravo smo dali i EU kroz misiju Euleks. To su razlozi zbog kojih kažem da Kosovo treba da izađe sa svojim predlogom“, kazao je Haradinaj.

On je ocenio kao neprihvatljiv „neki novi, kozmetički prepravljen predlog amandmana na Ustav Kosova“ koji bi eventualno Vlada predložila.

„Vlada će napraviti veliku grešku ako krene na ponovno predlaganje istog amandmana jer na taj način, u ime ostvarivanja jednog projekta, ubija demokratiju. Tako nešto nije pokušano nigde u svetu“, rekao je lider Alijanse za budućnost Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.