U trendu

Haški tribunal potvrdio da je antisrpska tvorevina

Predsednica Izvršnog odbora Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta ocenila je danas da je Haški tribunal svojim poslednjim zahtevom srpskim vlastima da promene zakon dokazao da je taj sud antisrpska tvorevina.

„Očigledno je da Haški tribunal misli da je Srbija banana država, bez suvereniteta, te da svaka protuva poput Alfonsa Orija može da traži od suverene države Srbije da menja svoje zakone prema nekakvim njihovim stavovima i pogledima“, navela je Radeta na konferenciji za novinare.

Kako se navodi u saopštenju SRS, Radeta je ocenila da se postojeći zakoni Srbije, u skladu sa Ustavom, menjaju na predlog poslanika i Vlade Srbije „a ne na predlog kojekakvih hohštaplera iz belog sveta“.

Radeta je objasnila da je Viši sud u Beogradu doneo rešenje da nema pravnog osnova za izručivanje troje srpskih radikala Haškom tribunalu, zbog navodnog nepoštovanja suda.

„Nakon toga su iz Haga insistirali da srpski radikali svejedno budu izručeni, bez obzira na rešenje koje je bilo u skladu sa zakonom. U medjuvremenu su predstavnici Tribunala shvatili da, po važećem zakonu u Srbiji, zaista nema pravnog osnova za izručivanje i uputili predstavnicima vlasti uvredljiv zahtev da se radi njih promeni aktuelni zakon“, dodala je ona.

Radeta je navela da su tim zahtevom predstavnici Haškog tribunala pokazali da su pravne neznalice.

„Rešenje kojim je utvrdjeno da nema pravnog osnova za izručivanje radikala Haškom tribunalu je postalo pravosnažno. To se u pravu zove res judikata. To je status presudjene stvari. Nešto što je jedanput pravosnažno presudjeno nikada više, ni
pred jednim sudom ne može ponovo biti predmet postupka. To je princip koji je priznat u celom medjunarodnom krivičnom pravu i medjunarodnom javnom pravu. Takodje, zakoni ne mogu retroaktivno da se primenjuju, tako da ne postoji ni
najmanja mogućnost da se srpski radikali nadju pred Haškim tribunalom“, rekla je Vjerica Radeta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.