U trendu

Hazirovići: Vrhovni sud časti vratio dignitet lekarskoj profesiji

Supružnici Lidija i Almin Hazirović ocenili su danas da je presudom Vrhovnog suda časti Lekarske komore Srbije (LKS) o izricanju šestomesečne zabrane obavljanja specijalističkih poslova doktorki Ajši Hajrović i javne opomene njenom kolegi Muameru Škrijelju, „vraćen dignitet lekarskoj profesiji“.

Njima je dostavljena odluka suda kojom su obavešteni da je dvoje lekara proglašeno odgovornim zbog propusta u lečenju Lidije Hazirović, čime je preinačena odluka Suda časti regionalne LKS u Kragujevcu kojom su bili oslobođeni krivice.

„Ne radujemo se ničijoj nevolji i napominjemo da protiv okrivljenih lekara nemamo ništa lično. Ono na šta smo od početka ukazivali su njihovi veliki propusti i greške koje su ostavile nepopravljive posledice na Lidiju koje će je pratiti do kraja života“, naveli su Hazirovići u pisanom saopštenju.

Oni očekuju da će nakon presude Vrhovnog Suda časti LKS adekvatno reagovati tužilaštva i nadležni organi i najavljuju da će, ukoliko reakcija izostane, „biti primorani da se obrate Sudu za ljudska prava u Strazburu“.

Presudom Vrhovnog Suda časti LKS doktorka Hajrović je oglašena odgovornom jer je 8. decembra 2013. godine „postupila neprofesionalno prema Lidiji Hazirović, te da je propuštanjem dužne pažnje i propustima da joj pruži adekvatnu medicinsku zaštitu postupila suprotno lekarskoj etici“.

Takodje, u obrazloženju odluke ovog organa navodi se da je ona „usled nepravovremenog dijagnostifikovanja pucanja materice, sa uginućem fetusa, zbog čega je bila neophodna histerektomija, dovela u opasnost život pacijentkinje“.

Odluka Vrhovnog suda časti je konačna, a u tih šest meseci suspenzije doktorka Ajša Hajrović će moći da obavlja ambulantno-poliklinički rad sa pacijentima.

Doktoru Muameru Škrijelju izrečena je javna opomena zbog „neprofesionalnog ponašanja prema pacijentkinji i propusta u predočavanju Lidiji i njenom suprugu neophodnosti neodložnog zbrinjavanja u zdravstvenoj ustanovi u Novom Pazaru“.

Škrijelju je na teret stavljeno i to što u otpusnoj listi „nije naveo dijagnozu pacijentkinje čime joj nije pružio adekvatnu medicinsku zaštitu, postupivši suprotno pravilima dobre lekarske prakse i etike“.

Takodje, on u medicinskoj dokumentaciji nije naveo da su Hazirovići odbili da se Lidija smesti u novopazarsku bolnicu, insistirajući da bude transportovana u Kragujevac.

Okrivljeni lekari su ranije rekli novinarima da su preduzeli sve neophodne dijagnostičke mere i postupke kako bi pomogli pacijentkinji, a doktorka Hajrović je najavila da će se povodom presude Vrhovnog suda časti sutra obratiti medijima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.