U trendu

Hitno pronaći vandale koji su razbili izložbu o Vukovaru

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je danas najoštrije osudio razbijanje izložbe „Vukovar  –  ubijanje jednog grada“ i zahtevao od nadležnih državnih organa da hitno nadju i sankcionišu vandale koji su to uradili, kao i njihove „političke ili ideološke mentore“.

„Ovo je dokaz da oni kojima odgovara ponovno raspirivanje nacionalističke i ratnohuškačke retorike mračnih devedesetih, ne žele da opet Novi Sad bude grad iz kojeg kreće pobuna protiv mržnje. Ovakvo divljaštvo je nastavak razbijanja i razaranja centra Novog Sada iz 2003. godine, nakon hapšenja Veselina Šljivančanina, čiji vinovnici nikada nisu pronadjeni, niti su ta sramota i materijalna šteta naneti gradu imali svoj epilog na sudu“, naveo je Čanak u saopštenju.

Dodao je da je današnji vandalizam posledica činjenice da ni posle dve godine nisu osudjeni vinovnici paljenje pekara u Vojvodini čiji su vlasnici Albanci. Paljenje su pratili bacanje „molotovljevih koktela“ i rafali iz automobila.

„Još je užasnije to što se prvo takvo razbijanje pekara uz otvorene sukobe s policijom 2008. godine u Novom Sadu više i ne spominje. Isto tako, više nije tema ni pokušaj upada huligana u zgradu RTV Vojvodine i prostorije Demokratske stranke u Novom Sadu 2011. godine, nakon hapšenja Ratka Mladića, niti presretanje i napad na reprezentaciju Hrvatske iz 2012. godine u Veterniku, zbog kojeg je bilo četvoro uhapšenih“, naveo je Čanak.

Dodao je da, umesto da se ovakvi slučajevi „guraju pod tepih“, na njima se mora pokazati da huligani i njihovi nalogodavci nisu jači od države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.