U trendu

Hoće li Šešelj biti izručen Hagu?

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da ne zna da li će lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj biti izručen Haškom tribunalu do 31. marta.

„Šta će se dogoditi do 31. marta, ja zaista o tome niti mogu niti znam da govorim. Radi se o slučaju koji je u rukama suda i videćemo kako će se dalje postupati“, kazao je Selaković novinarima u Beogradu nakon obilaska Okružnog zatvora.

Dodao je pitanje o izručenju Šešelja Haškom tribunalu pitanje na koje nema „isključiv odgovor“.

„Mi smo Srbiju podelili u situaciju da li će (lider SRS) Vojislav Šešelj biti izručen ili neće biti izručen. Sve nam je ili crno ili belo i ne postoji ništa izmedju, znate, to je ona priča ili si za Srbiju ili si za NATO, a ovo je Srbija, valjda smo svi prvo za Srbiju“, kazao je on.

Kako je naveo, Srbija redovno informiše Haški tribunal o svim aktivnostima za koje je obavezna da ih izvesti. „Šaljemo svoje odgovore i oni su pod oznakom poverljivo i ja o njima ne mogu da govorim“.

Saslušanje Šešelja pred Višim sudom u Beogradu u postupku za njegovo izručenje Haškom tribunalu zakazano je za četvrtak, 10. mart.

On je ranije najavio da će se odazvati sudskom pozivu po nalogu žalbenog veća Haškog tribunala, ali da neće dobrovoljno otići u Hag.

Haški tribunal je najavio da će 31. marta doneti presudu Šešelju i naložio Vladi Srbije da obezbedi njegovo prisustvo na izricanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.