U trendu

Hrvatska da prestane s propagandom koja liči na NDH

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Hrvatska treba da prestane sa propagandom i postupcima koji liče na četrdesete godine prošlog veka, „na nacističku ustašku NDH“.

Dačić je povodom poziva hrvatskog ministra spoljnih poslova Mira Kovača srpskim vlastima da se odmaknu od retorike Slobodana Miloševića rekao da Srbija ne izaziva sukobe u regionu, ali da uvrede i rehabilitaciju zločina nad Srbima neće nikada dozvoliti.

„Srbija nijednim svojim potezom ne izaziva niti potpaljuje sukobe u regionu, naprotiv, sve činimo za regionalnu stabilnost. Dijalog da, ali uvrede, poniženje i rehabilitaciju zločina nad Srbima, Srbija nikad neće dozvoliti“, istakao je Dačić, navodi se u saopštenju.

Kovač je ranije danas pozvao srpske vlasti da se odmaknu od retorike Slobodana Miloševića i istakao da Hrvatska neće dozvoliti da Srbija zatvori poglavlja 23 i 24, s ovakvim Zakonom o univerzalnoj jurisdikciji.

Dačić je zapitao „šta je, ako ne rehabilitacija fašističke ustaške NDH“, rehabilitacija kardinala Alojzija Stepinca, „ustaško divljanje u Srbu i širom Hrvatske, davanje imena ulicama po Miletu Budaku, ustaškom ministru koji je tvorac ideje da trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati i trećinu pokalotičiti“.

Ustaški pozdrav „Za dom spremni“ po stadionima i koncertima, kukasti krstovi na terenu u Poljudu i po antifašističkim spomenicima, podizanje spomenika Miru Barišiću koji je ubio jugoslovenskog ambasadora, „šta je to ako ne rehabilitacija fašističke ustaške NDH“, zapitao je Dačić.

„Ako se tome doda poništavanje presude Branimiru Glavašu, ubici srpskih civila… najava da će Tompson na godišnjicu Oluje u Kninu ponovo vikati ustaški pozdrav: ‘Za dom spremni’, šta je to nego poruka da je moguće nekažnjeno ubijati Srbe“, dodao je on.

Dačić ocenio i da je „to današnja Hrvatska koju vode naslednici nacista i ustaša i naslednici onih koji su devedesetih godina proterali više od 250 hiljada Srba“, navodi se u saopštenju.

„Tragikomično je da oni danas pozivaju na evropeizaciju. Jadna je ta EU ako joj sistem vrednosti počiva na današnjoj Hrvatskoj i njenim idejama rehabilitacije fašističke ustaške NDH, protiv koje se ceo svet borio“, ukazao je Dačić.

Kovač je za televiziju N1 naveo i da Hrvatska, ako Srbija ne izmeni Zakon o regionalnoj jurisdikciji koji je, smatra, protivan regionalnoj saradnji, neće dopustiti da nastavi pregovore s Evropskom unijom.

Na pitanje hoće li Hrvatska Srbiji dopustiti zatvaranje poglavlja 23 i 24, Kovač je odgovorio: „Neće i ne sme“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)