U trendu

Hrvatska nastavlja sa provokacijama

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da Hrvatska nastavlja sa provokacijama, pretnjama i neskrivenom mržnjom koju hrvatski ministar Miro Kovač danas ispoljava prema premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i Srbiji.

„Hrvatskoj i Kovaču očigledno smeta kada Srbija i njen premijer jasno kažu da neće dozvoliti ponovni genocid i etničko čišćenje našeg naroda, da nećemo dozvoliti rehabilitaciju fašističke ustaške NDH i oslobadjanje zločinaca iz poslednjeg rata. Vrhunac cinizma i bezobrazluka Kovača je i u tome da traži izvinjenje od Srbije. Oni koji su klali i ubijali Srbe u koncentracionim logorima traže izvinjenje od svojih žrtava“, naveo je Dačić u saopštenju.

Kako je kazao, Hrvatska, koja je rehabilitovala gotovo sve ustaške zločince i nije ni sudila Anti Paveliću koji je umro u Španiji kao slobodan čovek, nema moralno pravo da preti i uslovljava Srbiju.

„To što je ovakva Hrvatska koja rehabilituje fašizam članica Evropske unije, ne daje joj nikakvo pravo da Srbiju vredja i da joj preti“, istakao je Dačić.

On je naveo da je Aleksandar Vučić dobio priznanje svih vodećih zemalja sveta za politiku koju vodi, politiku mira i stabilnosti, koja nikoga ne napada, ali neće dozvoliti ponovni genocid i etničko čišćenje našeg naroda.

„Vreme je da i Evropska unija prekine svoje ćutanje i izjasni se dokle će tolerisati rehabilitaciju fašističke ustaške NDH i pretnje Srbiji koje dolaze iz Hrvatske. Ovakva Hrvatska je danas najveća sramota Evropske unije“, zaključio je Dačić.

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je ranije danas da istup srpskog premijera Aleksandra Vučića, kojim je Hrvatsku optužio za obnovu ustaške ideologije i poručio da Beograd nikada više neće dopustiti novu Oluju, predstavlja nastavak politike „Velike Srbije iz 90-ih godina“ u kojoj je, kako je rekao, Vučić i lično učestvovao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.