U trendu

Hrvatska nije sama u osporavanju poglavlja 26

Zagrebački „Večernji list“ piše da će Srbija u utorak u Briselu otvoriti najmanje jedno, možda dva nova poglavlja, čime će se pokazati da Srbija napreduje u svojim pregovorima sa EU.

Poglavlje 26 o obrazovanju i kulturi verovatno neće biti otvoreno, objavio je list juče na svom sajtu, pozivajući se na izvor upućen u stav Hrvatske i drugih država koje imaju određene rezerve oko toga poglavlja.

Taj izvor, prema pisanju lista, smatra i da to „nije nikakva drama“, jer će se u utorak ipak pokazati da i Srbija i Crna Gora napreduju u svojim pregovorima, što je i za njih i za EU pozitivna poruka.

„Večernji list“ navodi da „zeleno svetlo“ za otvaranje poglavlja 26, koje se odnosi na obrazovanje i kulturu, pored Hrvatske nije dalo još nekoliko država koje imaju određene rezerve povodom tog poglavlja. List ne kaže koje su to države.

Za Hrvatsku je, kako nezvanično saznaje list, sporno da li je Srbija spremna garantovati obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

U pregovaračkom timu Srbije, kako nezvanično saznaje Večernji list, smatraju da su pitanja poput obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina stvar poglavlja 23, koje je otvoreno letos, a ne poglavlja 26 čije je otvaranje sada na dnevnom redu.

Posle sastanka u petak Radne grupe za proširenje i pristupne pregovore (COELA), diplomatski izvori Tanjuga u Briselu rekli su da je gotovo sigurno da će Srbija 13. decembra pored poglavlja 5, koje se odnosi na javne nabavke, otvoriti i poglavlje 25 o nauci i istraživanju, ali da i dalje ostaje otvoreno da se vidi da li će do Međuvladine konferencije, u utorak, Srbija dobiti i „zelena svetla“ od svih 28 država članica za otvaranje poglavlja 26 o kulturi i obrazovanju.

Izvori Tanjuga u Briselu rekli su da će se Radna grupa za proširenje još jednom, vanredno, sastati u ponedeljak, u pokušaju da se dođe do konsenzusa oko zajedničke EU pozicije za poglavlje 26, za koje i dalje nema saglasnosti iz Zagreba.

Šefica pregovarackog tima za pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je Tanjugu da će na međuvladinoj konferenciji biti otvoreno poglavlje 5, ali i da će poglavlja 25 i 26 najverovatnije biti otvorena i odmah zatvorena.

„Tri dokumenta pregovaračke pozicije su trenutno u EU i države članice o njima razgovaraju. Jedno poglavlje je poglavlje 5 koje se odnosi na javne nabavke i ono podrazumeva usvajanje završnih merila – šta još treba da se uradi da bi se zatvorilo, a poglavlja 25 i 26 nemaju završna merila, što znači da se otvaraju i zatvaraju. Koliko poglavlja će biti otvoreno zavisi od rasprave država članica“, rekla je Miščević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)