U trendu

Hrvatska opet blokirala Srbiju

Hrvatska danas na sastanku ambasadora zemalja članica Evropske unije u Briselu ponovo nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU, javila je Radio-televizija Srbije.

Predsedavjuća EU Holandija je, posle pauze od nekoliko nedelja, ponovo pokušala da postigne konsenzus zemalja članica, podižući to pitanje na ambasadorski nivo odlučivanja.

RTS navodi da je predstavnik Hrvatske rekao da Zagreb ne može da se složi s otvaranjem poglavlja 23 zbog regionalne nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Izvori u EU kažu da će se konsultacije Brisela i Zagreba o ovom pitanju nastaviti narednih dana, a da cilj i dalje ostaje otvaranje poglavlja 23 i 24 za vreme holandskog predsedavanja, što znači pre kraja juna, navodi RTS.

Evropska komisija i neke zemlje članice, posebno Nemačka, insistiraju da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog kredibiliteta procesa, podsećajući Hrvatsku na deklaraciju Sabora kojom se obavezao da neće blokirati susede u evropskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu deo evropskog zakonodavstva, navodi RTS pozivajući se na izvore sa sastanka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.