U trendu

Ideja o sednici SB UN je nesprovodiva

Bivši šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borko Stefanović ocenio je danas da je ideja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Djurića da Srbija zbog otimanja Trepče zatraži sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN „nesprovodiva“, kao i da služi umirivanju domaće javnosti.

„Svi ti lažni pozivi za zakazivanje sednice SB UN su nesprovodivi i služe za domaću upotrebu“, rekao je Stefanović za agenciju Beta i dodao da bi Srbija mogla da reši problem medjunarodnom arbitražom.

„Srbija u ovom trenutku ne može da nametne temu imovine jer druga strana smatra da je problem rešen momentom proglašenja nezavisnosti Kosova. Ono što može da se uradi jeste da se ide ili na medjunarodnu arbitražu ili da se otpočnu pregovori sa Kosovom o obavezujućem bilateralnom sporazumu u okviru koga bi sva sporna pitanja bila rešena“, rekao je Stefanović.

On je dodao da postoji i treća opcija  –  da strani parterni i posrednici pritisnu Prištinu da prihvati razgovore o imovini i činjenicu da je imovina onoga čiji su papiri ali ne onoga ko je defakto drži pod kontrolom  –  što je, kako je dodao, malo verovatno.

Prema rečima bivšeg šefa tima Beograda u pregovorima s Prištinom, sve ostalo nije moguće.

Stefanović je ocenio da Djurić izbegava da pominje arbitražu, jer valjda misli da bi se time prejudicirao status.

„Podsetimo u pitanju je vlada koja je priznala kosovske zakone i institucije i naterala Srbe da udju u njih. Vlada čiji su poslanici glasali za Hašima Tačija, vlada koja je u skupštini ratifikovala Briselski sporazum ….“, rekao je Stefanović.

Upitan da li je bilo vremena da se nešto učini od januara 2015. kada je kosovska vlada usvojila predlog izmena Zakona o javnim preduzećima, koji je otvorio put da Trepča predje u vlasništvo Kosova i postane javno preduzeće, i kada je rečeno da Vlada ne da Trepču, Stefanović je rekao da je bilo vremena.

„Ova vlada sve vreme, s jedne strane krije šta se dešava a kad isplivaju činjenice prave se nevešti i pribegavaju lažno nacionalističkoj retorici. Sada možemo da vidimo da su mislili da telekomunikacije mogu da se reše bez rešavanja pitanja imovine i baznih stanica, jer je to pitanje imovine“, naveo je Stefanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.