U trendu

Interes Srba stabilna BiH i put ka EU

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je danas da će sa te funkcije čuvati interese srpskog naroda, ali da ne misli da je u interesu bilo koga da svakoga dana postoji sukob, već da je potrebno da se zajedno sa Bošnjacima i Hrvatima ide ka EU.

„Znate vi gospodina (predsednika RS Milorada) Dodika, on  je čovek koji ima poseban stil političke komunikacije. Mi smo u srpskoj prestonici, ja sam srpski član Predsedništva i mislim da ovo nije mesto gde Srbi iz Republike Srpske treba da vode političku bitku, već da budu deo saradnje“, kazao je Ivanić nakon sastanka sa  premijerom Srbije u Beogradu, upitan da prokomentariše izjave Dodika u kojima je on bio okarakterisan kao izdajnik.

Ivanić je konstatovao da takve izjave više govore o Dodiku nego o njemu.

„Ja ću, kao član Predsednišva, voditi računa o interesu srpskog naroda, ali ne mislim da je interes da svakoga dana budem u sukobu.  Naprotiv, ja mislim da je interes srpskog naroda sada da u stabilnim, smirenim i normalnim uslovima, zajedno sa druga dva naroda, ide ka EU“, kazao je Ivanić.

On je poručio i da je stabilna BiH, sa Republikom Srpskom kao sastavnim delom, u interesu srpskog naroda, kao i da Beograd neće koristiti za unutrašnje političke interese.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas da je došao u Srbiju, jer želi da ceo region krene u snažan ekonomski razvoj, za šta je neophodna politička stabilnost i sigurnost koje nema bez intenziviranog procesa pomirenja.

„Namerno sam tražio da se sastanak ne održi u Karađorđevu, ne mimo naroda, već baš u Beogradu, baš da prošetam Knez Mihajlovom ulicom i da se izložim tome i da saznam kakva je reakcija građana“, kazao je Izetbegović, a premijer Srbije je na to iz pozadine konstatovao da je Izetbegović otkrio maršutu šetnje uprkos upozorenjima bezbednosnih službi.

Na konferenciji za novinare u Palati Srbija, Izetbegović je poručio i da će učiniti sve da građanima u BiH vrati poverenje u pravosuđe. Naglasio je i da je osumnjičeni za ratne zločine Naser Orić odmah po izručenju sproveden u pritvor.

„Taj sudski proces će biti nastavljen“, rekao je Izetbegović.

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović posetili su danas Beograd, gde su se sastali sa  premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je posle susreta izjavio da Srbija želi najbolje moguće odnose sa Bosnom i Hercegovinom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.