U trendu

Istraga osumnjičenih za krijumčarenje migranata

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv desetorice osumnjičenih da su preko teritorije Srbije krijumačarili migrante poreklom iz Sirije i drugih zemalja Bliskog Istoka i predložilo da se sedmorici osumnjičenih odredi pritvor.

To su radili za naknadu od oko 1.200 evra po ileglanom migrantu, a sumnja se da su prokrijumcarili 453 migranata, od čega je 365 za sada nepoznatog državljanstva.

Istraga je pokrenuta protiv Tarika Muhamada, Tihomira Katića,Žarka Drobnjaka, Branka Karadžića, Nenad Perovića, Dragana Dačića, Gorana Roksića, Petra Kneževića, Aleksandra Mijatovića i Miloša Petrovića, precizira se u saopštenju tužilaštva.

Pritvor nije predložen za Kneževića, Mijatovića i Petrovića, dok je tužilac organizovani kriminal predložio sudiji za prethodni postupak da se ostalim osumnjičenim odredi pritvor radi nesmetanog vodenja krivicnog postupka.

Osumjičene je privela Služba za borbu protiv organizovanog kriminala.

Tužilac za organizovani kriminal doneo je naredbu o sprovodenju istrage svih osumnjičenih zbog postojanja osnova sumnje da su od 13. aprila do 21. avgusta 2015. godine na teritoriji Srbije, (Beograda, Čačka, Paraćina, Kragujevca, Pančeva i Subotice), zatim Mađarske i Austrije organizovali da migranti nedozvoljeno prelaze državne granice pomenutih zemalja u tranzitu ka drugim zemljama clanicama Evropske Unije.

Organizatori te organizovane kriminalne grupe Muhamad i Katić radi sticanja finansijske koristi od oko 1.200 evra po ileglanom migrantu su prokrijumcarili 453 migranata.

U pitanju je 17 državljana Iraka, 30 Sirije, 12 Eritreje, sedam Avganistana, devet Somalije, tri Palestine i 365 za sada nepoznatog državljanstva.

Na teret im se stavlja izvršenje produženog krivičnog dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

U saopštenju se ističe da je ovo je drugi zajednicki istražni tim koji su srpska policija i Tužilaštvo za organizovani kriminal formirali sa nadležnim organima zemalja Evropske Unije na čijim teritorijama se odvijala kriminalna aktivnost medunarodnih organizovanih kriminalanih grupa.

Nadležni organi Mađarske i Austrije će na osnovu rezultata rada Zajedničkog istražnog tima, korišćenjem dokaza i podataka prikupljenih od strane policije i tužilaštava pomenutih zemalja odlučiti o pokretanju krivičnih postupaka na svojoj teritoriji, napomenulo je tužilaštvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.