U trendu

Istraživanje: Četvrtina gradjana Srbije zainteresovana za politiku

Samo četvrtina gradjana Srbije zainteresovana je za politiku, a 37 odsto ne zna koliko Skupština ima poslanika, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju Fakulteta političkih nauka (FPN) čiji je rezultat objavljen danas.

Po istraživanju „Poslanici u parlamentu – izbor gradjana ili političkih lidera“, 42 odsto gradjana uopšte nije zainteresovano za politiku, a na pitanje koliko ima narodnih poslanika u Skupštini Srbije tačno je odgovorilo 34 odsto, dok je netačno odgovorilo 29 odsto.

„To znači da otprilike imamo jednu četvrtinu kompetentnih i normalnih“, rekao je profesor FPN Zoran Stojiljković u Beogradu.

On je ocenio da su gradjani Srbije „prilično neobaveštena glasačka mašinerija“, čiju većinu čine „višestruko prevarene neznalice“ koje su „u konstantnoj potrazi za vodjom“.

„To je incidentno bavljenje politikom. Postoje gradjani koji ne znaju gde su bili Vučić i Nikolič, bivši radikali i šta su značili gradjanima do pre četiri godine“, rekao je profesor.

Po njegovim rečima, potrebno je osnaživanje gradjana, ali i njihovo učešće u nekoj promeni.

Profesor FPN Slaviša Orlović rekao je da je naročito loše to što nema kontinuiranih gradjanskih inicijativa, već samo povremenih protesta i šetnji.

„To je taj problem sazrevanja gradjana koji su stare demokratije prepoznale“, kazao je profesor.

On je dodao da političke partije u Srbiji spadaju u red najmanje reformisanih institucija, u koje gradjani imaju najmanje poverenja.

„Zahteva se reforma političkih partija iznutra, same partije moraju za to da nadju način, naročito posle poraza na izborima, jer je izuzetno važno kako se donose odluke unutar partija“, kazao je on.

Većina od 83 odsto gradjana smatra da samo partija koja ima jakog lidera, može da formira stabilnu vladu, a 47 odsto bi glasalo za istog političara, bez obzira da li je promenio partiju.

Skoro 90 odsto gradjana smatra da partije treba da idu na izbore samostalno, kako bi se tačno znalo koliko ih gradjana podržava, ali istovremeno 70 odsto smatra da stvaranje predizbornih koalicija sprečava rasipanje glasova.

Istraživanje je pokazalo da polovina gradjana smatra da je nezaposlenost najznačajniji problem Srbije, dok je samo 33 odsto zadovoljno načinom na koji u Srbiji funkcioniše demokratija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.