U trendu

Izbeglička kriza još nije gotova

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević izjavio je danas u Beogradu da izbeglička kriza nije završena i da će situacija biti pod kontrolom ako se Evropska unija i Turska budu držale medjusobnog sporazuma.

„Ukoliko to ne bude tako, videćemo šta sledi. Srbija je spremna na svaki scenario. Bili smo spremni i 1956. godine, kada je bio sukob u Madjarskoj i 1995. i 1999. godine i sada“, rekao je Ivanišević i dodao da je ponosan na to kako se Srbija ponašala tokom izbegličke krize, kada je kroz zemlju prošlo izmedju 700.000 i milion ljudi.

On je, na konferenciji o izazovima izbegličke krize, kazao da je Srbija jedina zemlja koja je ispunila ono na šta se obavezala u oktobru u Briselu  –  da proširi kapacitete.

Komesar za izbeglice u Srbiji Vladimir Cucić kazao je da je jedan od izazova poštovanje sporazuma koji su o izbeglicama iz ratnih područja potpisale EU i Turska, ali i poštovanje manjeg sporazuma, o kontroli granice Turske i Bugarske.

On je najavio da bi na jesen trebalo da bude izmenjen ili donet novi zakon o azilu, koji će uvažiti praksu koju je Srbija imala sa izbeglicama.

Dodao je da je Hrvatska dobila kvotu i da će morati da prihvati oko 1.600 izbeglica, a da bi odbijanje neke od izbeglica svaku državu EU koštalo po 220.000 evra.

Šef Predstavništva Visokog komesarijata za izbeglice UN u Srbiji Hans Fridrih Šoder rekao je da je na srpsko-madjarskoj granici najmanje 500 izbeglica, medju kojima je oko 200 dece i da su zbog zatvaranja migrantskih ruta ti ljudi izloženi krijumčarima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar