U trendu

Izbori će biti raspisani u roku

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će vanredni parlamentarni izbori u Srbiji biti raspisani u roku.

„Izbori će biti raspisani u roku, nećete dugo čekati na to. Na vreme smo svima najavili da imaju dovoljno vremena da se ujedine, da pripreme taktike za pobedu, a na narodu je da izabere“, kazao je premijer novinarima nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom.

Vučić je dodao da veruje da će gradjani Srbije izabrati „izvesnost i sigurnu budućnost“.

Sebastijan Kurc je izjavio je danas da će Srbija uskoro otvoriti naredna poglavlja u pregovorima o članstvu u EU.

„Pretpostavljam da ćemo uskoro moći da otvorimo naredna poglavlja, na dobrom smo putu“, kazao je Kurc novinarima u Beogradu posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da „nažalost“ ne može da kaže tačan datum otvaranja narednih poglavlja, ali da je uveren da će pregovori ići brzo i da se Srbija nalazi na „dobrom putu“.

Kurc je rekao i da zemlje Zapadnog Balkana i Austrija treba zajedno da rade na tome da smanje priliv izbeglica dodajući da Austrija ove godine može da primi najviše 37.500 ljudi.

Šef austrijske diplomatije pohvalio je vladu Srbije za reforme koje sprovodi, posebno na ekonomskom planu kao i za ulogu kojom doprinosi stabilnosti regiona.

Govoreći o ekonomskoj saradnji Srbije i Austrije, Vučić je rekao da će tokom ove godine austrijski investitori u Srbiji obezbediti posao za 2.000 ljudi.

Vučić je kazao da je Austrija najveći investitor u Srbiji, jer u ovom trenutku 500 kompanija iz te zemlje posluje u Srbiji.

Premijer je dodao da je sa austrijskim šefom diplomatije razgovarao o dualnom obrazovanju i regionalnoj stabilnosti.

„Zajednički ćemo raditi na nastavku dijaloga Beograda i Prištine i na daljem očuvanju regionalne stabilnosti i razvijanju bojih odnosa regionalnih partnera. Što se tiče dualnog obrazovanja, želimo da pripremamo neke ljude da tačno znaju kakav će posao raditi kako bi isporučivali najbolje rezultate“, kazao je Vučić.

Ministar spoljnih poslova Austrije boravi u Srbiji u okviru posete zemljama Zapadnog Balkana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.