U trendu

IzloĹžba o KiM u Parizu uzburkala duhove

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je večeras da je izloĹžba „Kosovo i Metohija – 10 koraka“ koju je Vlada Srbije organizovala u Parizu, uzburkala duhove u kulturnom Ĺživotu i na kulturnoj sceni Francuske i Pariza.

To će doprineti naporima Srbije da traži novo razumevanje i kod onih država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, rekao je Đurić Tanjugu posle otvaranje izložbe u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

„Otvaranju ove izloĹžbe prisustvovalo je gotovo 40 ambasadora pri Unesku i predstavnika drĹžava. Veliko interesovanje je i u medijima, publicitet je ozbiljan, ĹĄto govori o tome da je Francuska i te kako zainteresovana za hrišćansko kulturno-istorijsko nasleđe na KiM i da u svetlu savremenih deĹĄavanja imamo prostora da traĹžimo novo razumevanje i kod onih drĹžava koje su priznale jednostrano proglaĹĄenu nezavisnost Kosova“, rekao je Đurić.

On je istakao da sve to ukazuje da itekako ima razloga da se u centru gde se donose odluke od značaja za srpski opstanak u Unesku i za očuvanje srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa borimo za to da što više ljudi koji donose odluke, ali i najšira moguća javnost, bude upoznata sa onim što je bit i srž srpske istorije, kulture i identiteta.

„Ako kaĹžemo da su ovde izloĹženi i plaĹĄt svetog kneza Lazara i njegov vladarski pečat i prsten, da su izloĹžene noĹĄnje koje su naĹĄe plemkinje i gospođe nosile u 12. i 13. veku, da su na interaktivan i trodimenzionalan način prikazane naĹĄe crkve i manastiri i naĹĄa istorija kroz vekove“, rekao je Đurić.

„Reći ću i jedan ekskluzivitet – jedna poznata svetska kompanija reklamira svoju multimedijalnu opremu dajući je na korišćenje na ovoj izloĹžbi“, kazao je on.

Đurić je ocenio da će veliko interesovanje koje vlada za večeras otvorenu izloĹžbu „doprineti da se naĹĄa narod, naĹĄa zemlja, naĹĄa kultura, probije tamo gde mora da bude poznata, gde se donose odluke“. „Ovo nije poslednji korak ove vrste koju ćemo preduzeti, naĹĄu borbu smo doneli ovde u srce Evrope, naĹĄu borbu za KiM nosićemo ĹĄirom sveta sve dok ne budemo potpuno upoznali sve one koje treba da upoznamo sa time kakvo istorijsko, moralno, kulturno pravo i svako drugo pravo polaĹžemo na kolevku naĹĄe civilizacije, a to je KIM“, rekao je Đurić Tanjugu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.