U trendu

IzloĹžba povodom 70 godina od osnivanja UN

IzloĹžba fotografija i dokumenata o saradnji Jugoslavije, odnosno Srbije sa Ujedinjenim nacijama (UN) otvorena je danas u Palati Srbija u Beogradu povodom 70 godina od osnivanja svetske organizacije.

Izložbu u holu Palate Srbija, presecanjem vrpce, otvorili su ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predstavnica generalnog sekretara UN Simona-Mirela Mikulesku, stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano i direktor Instituta za međunarodnu politiku i ekonomiju Branislav Đorđević. 

Fotografije sastanaka, osnivačke skupštine, vojnih misija UN u kojima su učestvovale Jugoslavija, a zatim Srbija, knjige i dokumenti uzeti su iz Instituta, a od sutra će izložba biti otvorena za građane u Makedonskoj 25.

Ministar Dačić kazao je danas da su UN stvorene na zgarištu Drugog svetskog rata i da su uspele da spreče globalni sukob, ali ne i sve sukobe i ratove na svetu. On je kao velike uspehe UN naveo smanjenje siromaštva i rad na emancipaciji dekolonizovanih zemlja, obrazovanju i poštovanju ljudskih prava.

„UN je forum gde se glas svih zemalja sveta, ma kolike one bile, moĹže čuti ravnopravno sa ostalima“, kazao je Dačić.

On je dodao da bi na proleće u Beogradu trebalo da bude otvorena zgrada u kojoj će biti smeĹĄtene sve agencije i kancelarije UN i da je na otvaranje „Kuće UN“ pozvan i generalni sekretar Ban Ki Mun.

Vojačkova-Solorano čestitala je svim građanima Srbije 70. rođendan UN, jer je, kako je navela, „to rođendan svih nas“.

Mikulesku je kazala da je želja generalnog sekretara da UN bude posvećen mladima i da gleda u budućnost. Ona je zahvalila Srbiji na partnerstvu u mirovnim misijama i kazala da je lider na Balkanu u očuvanju mira i stabilnosti.

U pismu generalnog sekretara UN navodi se da će u znak proslave 70 godina UN zgrade u različitim gradovima svetleti plavo u boji zastave UN.

„Nacionalne zastave su znak ponosa i patriotizma. Samo jedna zastava je zajednička svima nama – plava zastava UN. Ona znači nadu. Svaki dan UN hrani gladne, pronalazi skloniĹĄta, vakciniĹĄe decu od opakih bolesti, brani ljudska prava. NaĹĄi mirovnjaci su u prvim redovima odbrane“, navodi se u pismu Ban Ki Muna. 

UN su osnovane 24. oktobra 1945. godine u San Francisku, i tada su brojale 51 članicu, među kojima i Jugoslaviju. Danas UN ima 193 članice, dok Palestina i Vatikan imaju status posmatrača. Današnje sedište UN nalazi se u Njujorku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.