U trendu

Izmene krivičnog zakonika za efikasniju borbu protiv nasilja nad ženama

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Radomir Ilić rekao je danas da će predstojeće izmene Krivičnog zakonika doprineti efikasnijoj u borbi protiv nasilja nad ženama.

On je, na konsultaciji o Nacrtu izmena Krivičnog zakonika, kazao da će zahvaljujući tim izmenama svako osnovno javno tužilaštvo i sud postupati na jedinstven način, i da će nasilnik biti „iseljen“ iz porodice kada se evidentira kao neko ko je počinio ili može da počini nasilje u porodici.

„Glavna novina jeste to da kada se desi nasilje u porodici specijalizovana jedinica MUP-a izlazi i vrši procenu rizika od nasilja u porodici, i u zavisnosti od toga uklanja nasilnika. Policija sada može da izrekne meru zabrane prilaska ili da ga na 48 sati iseli iz stana“, rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, policija je ta koja obaveštava javnog tužioca u ime žrtve, koji će Parničnom sudu, odnosno sudu za porodične odnose predlagati mere koje na duže vreme treba da isele nasilnika do krajnjeg rešenja situacije.

Predsednik skupštinskog Odbora za ravnopravnost polova Meho Omerović rekao je da su najveći problem u rešavanju nasilja nad ženama Tužilaštvo i sudovi, koji prave zastoj i koče koordinaciju svih institucija sistema koje se bave rešavanje ovog problema.

Kako kaže, to se najbolje vidi u činjenici da policija nema više uvid u „slučaj“, onog momenta kada ga preda Tužilaštvu, ali i u tome što sudovi ne izriču meru iseljenja iako ona već sada postoji u zakonu.

Pored toga, on ističe i lošu primenu zakona i navodi da bi morala da bude jača nadzorna funkcija Skupštine prilikom kontrole da li se zakoni sprovode ili ne.

Prema njegovim rečima, skupštinski odbor se na terenu suočio sa odredjenim problemima, koji se odnose na ovu problematiku.

„Domovi zdravlja ne prepoznaju i ne prijavljuju nasilje, obrazovni sistem ne sadrži prepoznavanje nasilja u porodici, ne postoje SOS linije koje bi danonoćno radile, svaki nasilnik u nekoj službi ima nekog brata‚ koji koči slučaj“, rekao je Omerović.

Često se desi da žene koje dugo trpe nasilje ubiju svog partnera u samoodbrani, ali kako kaže Omerović, rešenje je u razbijanju stereotipa da je muškarcu sve dozvoljeno i da se nasilje mora trpeti.

On dodaje i da je jedan od glavnih problema zašto žene trpe nasilje ekonomska zavisnost od nasilnika, zbog čega se mora raditi na osnaživanju žena da rade i žive od svog rada.

„To je teško reći u Srbiji gde je veliki procenat nezaposlenosti i velika ekonomska kriza, ali moramo videti šta je prioritnije i kako da odredjenim kategorijama žena pomognemo da nadju posao. U protivnom, nasilnici će i dalje maltretirati žene bez posledica“, rekao je Omerović.

Do ponedeljka, 21. marta Ministarstvo pravde će na svom sajtu objaviti Nacrt izmena Krivičnog zakonika, čime će zvanično početi javna rasprava o ovom dokumentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.