U trendu

Izveštavanje o EU često bez suštine

Mediji u Srbiji se evropskim integracijama uglavnom bave na dnevnom nivou, na osnovu izjava zvaničnika i bez većeg upuštanja u suštinu i širi kontekst, rečeno je danas u debati o izazovima izveštavanja u EU.

Dopisnik Radio-televizije Srbije iz Brisela Dušan Gajić rekao je da se o evropskim integracija uglavnom izveštava na dnevnom nivou i kada vlada veliko intersovanje za to, odnosno da „nivo interesovanja zavisi od političke agende“.
 
Gajić je rekao da su u izveštavanju medija „prisutnija politika i retorika“ i da se mediji manje bave suštinom integracija što nije tipično samo za Srbiju.

Po njegovim rečima, izveštavanje o EU zahteva interesovanje novinara, specijalizovanost i poznavanje teme.

Dopisnik agencije Beta iz Brisela Dragan Blagojević je rekao da je teško biti stručan za različite kompleksne oblasti, i da novinari često moraju da se oslone na zvaničnike, stručne za neka pitanja, koji informacije „daju na parče“.  

On je rekao da su Hrvatska i Slovenija tokom pristupanja imale više novinara u Briselu, ali da i danas vodeći hrvatski listovi imaju svoje dopisnike, a slovenačko Delo, na primer, i dopisnika za ekonomska pitanja.

Na skupu je rečeno da za medije u Srbiji sada izveštavaju tri novinara iz Brisela.

Urednica u Produkcijskoj grupi Mreža Maja Divac je rekla da je Hrvatska radio-televizija svojevremeno formirala timove za pojedinačna poglavlja pretpristupnih pregovora sa EU, dok takav pristup ne postoji u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.