U trendu

Jablanović kaže da je predsednik Srpske liste

Aleksandar Jablanović koji i dalje tvrdi da je predsednik Srpske liste, izjavio je danas da ta poslanička grupa u Skupštini Kosova funkcioniše jedinstveno, a da su problemi o kojima pišu mediji potpuno izmišljeni ili se odnose na kadrovska rešenja.
„Smena može da se dogodi da sam nešto pogrešio, a ja sam optužen za nešto za šta ne postoje dokazi“, rekao je Jablanović, koji je sa još trojicom predstavnika Srpske liste u Beogradu održao konferenciju za novinare.

Aleksandar Jablanović je nedavno smenjen s mesta predsednika Srpske liste, što je podržala i Vlada Srbije, a na njegovo mesto je 29. septembra postavljen zamenik premijera i ministar u vladi Kosova Branimir Stojanović. 

Jablanović je na konferenciji negirao optužbe koje su na njegov račun krajem avgusta izneli Stojanović i ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić, naglasivši da on nije razgovarao sa Hašimom Tačijem o formiranju vojske Kosova i da nije uzeo novac za formiranje postizborne koalicije.

Jablanović je novinarima pokazao dokument od 10. avgusta 2015. godine, za koji tvrdi da dokazuje da su u upravo Stojanović i Marić u tajnosti razgovarali o formiranju vojske Kosova.

„Počeli su razgovore bez mog znanja, u jednom trenutku kada su ti razgovori došli do jedne tačke do koje je teško ići unazad, oni su rešli da me optuže, ja u tim razgovorima nisam učestvovao, žele da nas prikažu kao izdajnike i otpadnike i da nas posvađaju sa vladom Srbije“, rekao je on.

Dodao je i da je izmišljena priča izašla u javnost, jer se bliži prvih sto dana rad vlade Kosova, a srpski ministri „ne mogu da se pohvale konkretnim i opipljivim rezultatima“.

Upitan da li će kao predstavnik Srpske liste tražiti smenjivanje Stojanovića i Marića, on je odgovorio da ne može da odgovori konkretno na to pitanje u ovom trenutku, ali je naglasio da „nikome mesto u politici nije dato kako bi ga ostavio nekom u nasledstvo“.

Jablanović je kritikovao i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, za koga je rekao da ne može da prihvati realnost na terenu i s kojim se ne slaže ko treba da predstavlja Srbe u pokrajini.

On je pozvao Đurića da ostane pri svojim rečima – da se Srbima omogući da sami biraju svoje predstavnike vlasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.