U trendu

Jahjaga: Nezavisnost Kosova je nepovratna stvarnost

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je danas u Prištini da je nezavisnost Kosova nepovratna stvarnost.

„Ovo je dan (17. februar) Kosova, dan kada slavimo slobodu, rodjenje slobode za naše gradjane. Kosovo je naša bol i naš ponos“, kazala je Jahjaga na paradi pripadnika Bezbednosnih snaga i Policije Kosova.

Ona je kazala da je Kosovo demokratski uredjeno društvo sa puno izazova i dodala da njegovi gradjani sami treba da menjaju svoju budućnost, ali da to ne smeju da rade nasiljem.

„Na osmu godišnjicu proglašenja nezavisnosti treba da budemo zajedno“, poručila je Jahjaga i pozvala na prevazilaženje podela unutar kosovskog društva.

Jahjaga je kazala da će Kosovo uvek biti u prijateljskim odnosima sa SAD koje su ga uvek podržavale.

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da je danas najveći praznik Kosova.

„Republika Kosovo obeležava godišnjicu na trgu Zahira Pajazitija i Ibrahima Rugove. Ponosni smo da je Republika Kosovo zemlja svih njenih gradjana. Takodje ćemo uvek biti na strani naših saveznika koji su nas podržavali“, rekao je Mustafa.

On je rekao da vlada koju on vodi priznaje volju gradjana i ima jasan mandat i legitimitet da vodi zemlju.Posle parade, najviši zvaničnici Kosova položiće cveće na grobove bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove i komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija u Prekazu.

U 12 časova u centru Prištine počinju programi Ansambla narodnih pesama i igara Kosova „Šota“, dok u 20 časova Nacionalni balet prikazuje balet „Dasma“ (Svadba).

Za danas u 14 časova zakazan je i protest opozicije na centralnom trgu Skenderbeg. Opozicija traži ostavku vlade i raspisivanje vanrednih izbora.

Na ulicama Prištine rasporedjene su jake policijske snage.

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Marko Djurić danas je, povodom osam godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, izjavio da će Srbi ostati i opstati u toj pokrajini.

„Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji neće biti ugašeni, ugušeni, proterani i neće nestati sa Kosova i Metohije“, kazao je Djurić na sastanku u Beogradu s političkim predstavnicima kosovskih Srba i episkopom raško-prizrenskim Teodosijem.

Djurić je apelovao da predstavnici Srba na Kosovu, a naročito korisnici budžetskih sredstava, pomognu i podrže rad Fonda raško-prizrenske eparhije.

„Svojim primerom treba da pokažemo i podržimo ovu fondaciju jer je i to veoma bitno za opstanak i ostanka Srba na Kosovu“, kazao je Djurić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.