U trendu

Jahjaga potpisala ukaz o proglašenju Zakona o specijalnom sudu

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga potpisala je danas ukaz o proglašenju Zakona o Specijalnom sudu i Zakona o pravnoj zaštiti potencijalno optuženih u sudskim procesima pred Specijalnim sudom.

Jahjaga je ukaz potpisala poslednjeg dana zakonskog roka od osam dana pre nego što bi zakoni po automatizmu stupili na snagu ili bili vraćeni Skupštini Kosova na ponovno razmatranje.

Prema navodima portala gazetaexpress.com, Jahjaga je od Ustavnog suda zatražila objašnjenje o uticaju zahteva za ocenu ustavnosti amandmana 24 Ustava Kosova na potpisivanje ukaza o proglašenju zakona.

Kako se navodi, predsednica je dobila odgovor da od Ustavnog suda nije zatražena ocena ustavnosti ta dva zakona već samo amandmana 24 Ustava Kosova.

Poslanici Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo su u zakonom predviđenom roku dostavili zahtev Ustavnom sudu da oceni ustavnost amandmana 24, odnosno procedure koja je po njihovim navodima, pogažena.

Prema njihovim navodima, odredbe Ustava Kosova stavljene su van snage usvajanjem amandmana 24.

Ustavni sud je saopštio da će prilikom razmatranja zahteva poslanika opozicije ispoštovati procedure utvrđene Ustavom, Zakonom o Ustavnom sudu i poslovnikom o radu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.