U trendu

Janković demantovao da je odlučio da bude nezavisni predsednički kandidat

Zaštitnik gradjana Saša Janković demantovao je navode lista „Danas“ da je odlučio da bude nezavisni predsednički kandidat.

„Netačna tvrdnja objavljena na naslovnoj strani današnjeg Danasa, ilustrovana mojom fotografijom, koja glasi ‘Saša Janković odlučio da bude nezavisni kandidat’ i kojoj ničim nisam doprineo, nanela je veliku štetu instituciji koju predstavljam, gradjanima koje ta institucija štiti i meni lično“, kaže se u demantiju objavljenom na sajtu Zaštitnika gradjana.

Janković je naveo da mu je novinarka lista Danas poslala juče, 19. oktobra u 14.37 časova SMS poruku koja glasi „Dragi Saša, možete li mi reći da li je tačno da ste odlučili da se kandidujete za predsednika Srbije kao nezavisni kandidat. Lidija – Danas“, ali da mu poruka nije isporučena do danas u ranim jutarnjim časovima.

„Sa vašom novinarkom nisam ni u kakvim prijateljskim vezama, niti blisko saradjujemo. Ipak, iako je bilo jasno da poruku nisam primio, a kamoli na nju imao vremena da odgovorim, već istog dana štampali ste i na naslovnoj strani bez ikakvih rezervi objavili moju ‘odluku’ kao činjenicu. Tek se na trećoj strani pozivate na anonimne ‘izvore iz opozicionih stranaka'“, naveo je Janković.

On je ponovio da je više puta javno, i novinarima Danasa, izjavio da radi svoj posao bez rezerve i da na pitanje o kandidaturi za predsednika ne može da odgovori, obrazloživši i razloge za to.

„I ovaj put ću da ih ponovim: Izbori nisu raspisani, moju dužnost obavljam u punom kapacitetu, kao što to čini i predsednik države Tomislav Nikolić. Zato je isticanje svake kandidature u ovom momentu neprimereno i štetno, a ako to čine ljudi na državnoj funkciji, smatram i neodgovorno. Istovremeno, ne dolazi u obzir ni odricanje od prava da, kada tome bude vreme, učestvujem u izborima“, navodi se u demantiju.

Janković kaže da je i sam kao Zaštitnik gradjana, na svom primeru dužan da pokaže da niko ne sme da dozvoli da omalovažavanjem i diskreditacijom, političkim spletkarenjem i drugim pritiscima bude lišen „Ustavom i zakonom zagarantovanih prava – bilo to pravo na porodiljsko odsustvo, dnevnicu, dečiji dodatak, rad, socijalnu pomoć, ili pravo da bira i bude biran. Jer, niko nije vlasnik tih prava, niti nosilac suverenosti u Republici Srbiji sem gradjana“.

„Molim vas da ovaj demanti objavite u celosti, podjednako vidljivo kao i netačnu tvrdnju u današnjem tekstu“, navedeno je na kraju demantija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.