U trendu

Janković: Nastavnici ne mogu biti izvor korupcije

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković ocenila je da nastavnici ne mogu biti izvor korupcije kada je reč o postupku izbora udžbenika.

„Sve dok mislimo da je izvor korupcije nastavnik koji izabere ovu ili onu knjigu, na sporednom smo koloseku. Prvo smo dozvolili da učitelj bira. Da iskoristi svoje znanje i iskustvo u izboru, a onda smo ga, po ko zna koji put ponizili“, kazala je Jankovićeva za portal Gradski biro (gradskibiro.rs).

Agencija za borbu protiv korupcije organizovala je 12. aprila koordinacioni sastanak državnih organa o korupciji u prosveti u vezi s postupkom izbora udžbenika.

Komentarišući navode da novi Zakon o udžbenicima nije dao očekivani rezultat u sprečavanju zloupotrebe u postupku izbora udžbenika zbog korupcije i podsticanja nastavnika, Jasna Janković je rekla da ne prihvata takve ocene.

„Niko mi do sada nije argumentovano pokazao da su bilo koja moja koleginica ili kolega krivi za haos u svetu udžbenika. Postoji osam bukvara za prvi razred! Kako za to može biti kriv onaj ko radi s decom“, upitala je Jankovićeva.

Ministar prosvete Srbije Srdjan Verbić izjavio je juče da se očekuje izveštaj Radne grupe koja treba da iznese preporuke kako da se nastavi borba protiv korupcije u oblasti izdavanja udžbenika.

Predsednica USPRS-a ocenila je da je „skandalozno“ i to što nedostaju udžbenici i priručnici za oko 900 predmeta za srednje stručne škole.

„Izgleda da su udžbenici postali prve žrtve liberalizacije obrazovanja. Tamo gde nema zarade, nema ni udžbenika. Ko još o tome brine? Znam da je najstarija knjiga koja se, kao, koristi u srednjim stručnim školama iz 1970. godine. Treba li ovo komentarisati“, navela je ona.

Predsednica USPRS rekla je da se menjaju i „vlade i ministarstva i ministri, ali konsenzus ostaje, obrazovanje nikome nije prioritet“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.