U trendu

Janković zamolio Merkel za podršku za otvaranje poglavlja

Zaštitnik gradjana Saša Janković izjavio je danas da je nemačku kancelarku Angelu Merkel zamolio za podršku u otvaranju pristupnih poglavlja koja se tiču poštovanja ljudskih prava i sloboda, vladavine prava, pravne sigurnosti  i pristupa građana pravdi.

„Verujem da je to najefikasniji mehanizam za postizanje napretka u tim pitanjima koji za sada, prema mojim nalazima, izostaje“, navodi se u izjavi Jankovića, koji je sinoć razgovarao sa nemačkom kancelarkom na večeri koju je priredio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Janković je naveo da se Angela Merkel posebno interesovala kako je u Srbiji uređen ustavni položaj, nezavisnost i odgovornost Zaštitnika gradjana, ali pre svega koliko se građani Srbije obraćaju ombudsmanu, na šta se najviše žale, koliko Zaštitnik gradjana ima saradnika i kako ta institucija rešava slučajeve.

Dodao je da je Nemačka jedna od retkih evropskih zemalja koja nema nacionalnog ombudsmana.

„Govorili smo i o značaju civilnog sektora, sa čijim predstavnicima ona danas ima sastanak. Istakao sam da Vlada organizacije civilnog društva treba da posmatra kao najvećeg saveznika na putu ka vrednostima koje je sama utvrdila kao politički cilj, ali i kao korektivni faktor neophodan u svakom stabilnom demokratskom društvu“, izjavio je Saša Janković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar