U trendu

Jasna Janković: USPRS ostaje pri svojim zahtevima i štrajku upozorenja …

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković izjavila je da taj sindikat ostaje pri zahtevu da plate u prosveti budu povećane za 12 odsto i da će štrajk upozorenja biti održan 17. novembra.

„Što se tiče sastanka u vezi sa štrajkom, ni na jedan nismo pozvani. U medijima se pominjao naš susret sa ministrom prosvete 14. novembra, ali poziv je izostao. Mi smo i dalje otvoreni za razgovore sa predstavnicima Vlade, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. I jednima i drugima već smo odavno pisali“, rekla je Jasna Janković za portal Gradskibiro.rs.

Ona je navela da je štrajk upozorenja najavljen za 17. novembar, akcija koju samostalno izvodi Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

„Naši zahtevi su isti već dve godine, tako da, naravno ostajemo pri tome. Prosveti zarade i nisu smele biti smanjene, jer nisu ni povećavane od 2010. do 2014. godine. Država nema rešenje koje bi mogla ponuditi umesto platnih razreda. Procentualno najvećim povećanjem zarada zaposlenima u obrazovanju, nikada nećemo stići ni do republičkog proseka“, kazala je Janković.

Ona je rekla da je neosnovano „da su najobrazovaniji, najsiromašniji u javnom sektoru“ i da USPRS traži rešenje za prosvetu.

„Ako to nisu platni razredi koji su najpošteniji i najpravedniji model svuda u svetu, onda neka ponude nešto drugo. Za sada se držimo onoga što je potpisala Vlada Srbije kada smo izlazili iz štrajka, a to su platne grupe i platni razredi“, navela je Jasna Janković.

Komentarišući izjavu resornog ministra Mladena Šarčevića da su zahtevi sindikata prosvete neosnovani, Jasna Janković je rekla da „ministar ima pravo na svoje mišljenje“.

„Već dugo se nadamo nekome ko će stati na stranu naše struke i glasno reći da će Srbija biti bogatija zemlja, ne onda kada dobije još jedan kredit, nego onda kada obrazovanje počne da se ceni“, navela je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar