U trendu

Javne skupove zabraniti samo na opasnim mestima

Ukoliko Skupština Srbije usvoji predlog izmene Zakona o javnom okupljanju, javni skupovi građana moći će da budu organizovani svuda, osim na mestima gde je to opasno, rečeno je na danas u javnoj raspravi o tom zakonu u policijskoj upravi u Nišu.

Pravna savetnica Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Nataša Milidragović podsetila je da prema važećem zakonodavstvu lokalne samouprave određuju mesto na kojem je moguće držati javne skupove.

„Ta odredba važećeg Zakona o javnom okupljanju je protivna Ustavu. Ustav garantuje slobodu okupljanja građanima i ta sloboda može biti ograničena samo zakonom, a ne odlukama jedinice lokalne samouprave“, kazala je Milidragović.

Ona je navela da će opštine i gradovi ipak učestvovati u određivanju mesta za održavanje javnih skupova i to donošenjem akta u kojem će biti navedene lokacije na kojima je opasno organizovati skupove.

Milidragović je takođe kazala da predlog izmena Zakona o javnom okupljanju predviđa da skupovi u zatvorenom prostoru ne podležu ni prijavljivanju ni odobravanju, što sada nije slučaj.

Pomoćnik načelnika Uprave policije u MUP-u Dejan Joksimović rekao je na raspravi da će se izmenama Zakona o javnom redu i miru definisati saradnja policije i novih državnih i lokalnih organa, kao što je to komunalna policija.

On je kazao da će se izmenama pomenutog zakona definisati i novi prekršaj, a to je ugrožavanje sigurnosti uređajem na daljinu.

Predstavnici MUP-a su kazali i da priželjkuju objedinjenu raspravu u skupštinskoj proceduri, koja će obuhvatiti pomenuta dva zakona, ali i o Zakonu o policiji i Zakon o obradi podataka i evidenciji u MUP-u.

„Ne možemo da potvrdimo da će zakoni ući u proceduru usvajanja do kraja godine, jer se Srbija u procesu pridruživanja Evropskoj uniji obavezala da dostavi Evropskoj komisiji svaki nacrt, a na njihovu dinamiku ne možemo da utičemo“, rekla je Milidragović.

Kako je dodala, Zakon o policiji i Zakon o obradi podataka i evidenciji u MUP-u upućeni su Evropskoj komisiji marta ove godine, ali njihovo mišljenje još nije stiglo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.