U trendu

Jedan sporazum – dva tumačenja

Prištinski mediji danas opširno pišu o potpisivanju četiri sporazuma, ističući da je o Zajednici opština sa srpskom većinom postignut sporazum za koji svaka strana ima svoje tumačenje.

Dnevnik „Koha ditore“ piše da dok premijer Kosova Isa Mustafa insistira da Asocijacija (Zajednica) opština sa srpskom većinom neće imati „izvršna ovlašćenja“, dok srpska strana tvrdi da će imati „široka ovlašćenja“, direktne odnose sa Beogradom, kao i predsednika, skupštinu, zastavu i mogućnost da se predstavlja i van Kosova.

„Četiri sporazuma, svi ‘pobednici'“, naslov je u dnevniku „Zeri“ koji je naveo da su dve delegacije dale kontradiktorne ocene o ovlašćenjima Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Federika Mogerini je ocenila da je potpisivanje sporazuma krucijalni uspeh u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“, piše dnevnik „Kosova sot“ i takođe dodaje da kosovska strana kaže da Asocijacija (Zajednica) nema „izvršna“ ovlašćenja, a srpska da će imati „široka“ ovlašćenja i da će se finansirati iz Srbije.

„Isa Mustafa uporan, Asocijacija neće imati izvršna ovlašćenja“, piše dnevnik „Bota sot“ u tekstu pod naslovom „Kosovo i Srbija su se dogovorili“.

„Četiri sporazuma – obe strane zadovoljne“, naslov je teksta u dnevniku „Epoka e re“ u kojem se opširno izveštava o jučerašnjim susretima delegacija Kosova i Srbije uz posredstvo EU i podršku SAD.

Svi prištinski elektronski i pisani mediji juče su opširno izveštavali o poslednjoj rundi razgovora premijera Kosova i Srbije u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar