U trendu

Jeremić dobija podršku vlade za kandidaturu u UN

Na današnjoj sednici Vlade Srbije  biće doneta odluka da Srbija podrži kandidaturu Vuka Jeremića za mesto generalnog sekretara UN, preneli su danas beogradski medji.

Sednica vlade zakazana je za 14.00, a vodiće je u odsustvu premijera Zorana Mihajlović, navode Večernje novosti.

Ako dobije podršku Vlade, bivši šef diplomatije i predsedavajući Generalnoj skupštini UN biće deveti kandidat za naslednika Ban Ki Muna koji bi po pravilu regionalne rotacije koje se do sada uvek poštovalo trebalo da bude iz istočne Evrope.

Medju kandidatima koji od danas u Njujorku predstavljaju svoje programe, četiri su iz bivše Jugoslavije, četiri su žene, a većina ih ima iskustva u UN.

Kandidature su podneli doskorašnji šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić, bivša hrvatska ministarka Vesna Pusić, stručnjak za medjunarodno pravo i bivši predsednik Slovenije sa višedecenijskim iskustvom u UN Danilo Tirk i nekadašnji ministar spoljnih poslova Makedonije i predsedavajući Generalnoj skupštini UN Srdjan Kerim.

Medju kandidatima su i direktorka Uneska Bugarka Irina Bokova, bivša šefica diplomatije Moldavije Natalija German, ali i dvoje kandidata koji nisu iz istočne Evrope, bivši visoki komesar UN za izbeglice, Portugalac Antonio Gutereš i šefica Programa UN za razvoj i bivša premijerka Novozelandjanka Helen Klark.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.