U trendu

Jezik je ključan za očuvanje i razvoj kulturnog nasledja

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac izjavio je danas na obeležavanju Medjunarodnog dana maternjeg jezika da je jezik ključan za očuvanje i razvoj kulturnog nasledja.

„Jezik je u svojoj biti instrument, alatka, sredstvo komunikacije. Ali i mnogo više od toga: jezik je okvir kroz koji doživljavamo svet oko sebe, prostor satkan od simbola, i mesto kolektivnog pamćenja. Zato je jezik i najsnažniji instrument za čuvanje i razvoj kulturnog nasledja“, rekao je Tasovac na centralnoj proslavi, koja je pod pokroviteljstvom Uneska održana u Kovačici. 

On je dodao da u vreme ekonomske i tehnološke globalizacije, jačanje svesti o maternjem jeziku posebno dobija na značaju, jer se na takav način vrednuje pravo svih, pa i manjih jezičkih zajednica, kakvih je blizu 6.000 danas, na negovanje jezičke posebnosti kao jednog od najsnažnijih temelja kulture.

Prema njegovim rečima, jezičke i kulturne posebnosti ne bi smele da budu tačke razdora, nego tačke spajanja.

„Biti Evropljanin znači, pre svega, biti poštovalac različitosti kao kulturnog bogatstva“, kazao je Tasovac, a prenosi se u saopštenju ministarstva.

On je naveo i da je ćirilica „živi svedok našeg viševekovnog doprinosa evropskoj kulturi i kulturi različitosti i tekovina evropske civilizacije“.

Pored ministra Tasovca, na proslavi su govorili šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, ambasadorka Republike Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, predsednik Opštine Kovačica Jan Husarik i istoričar Predrag Marković.

U okviru manifestacije održan je okrugli sto na temu „Slovačko naivno slikarstvo kao specifičan element nematerijalnog kulturnog nasledja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.