U trendu

Još nema odgovora na preporuku za razrešenje Gašića

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da nije dobio odgovor na preporuku za razrešenje ministra odbrane Bratislava Gašića i direktora Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Petra Cvetkovića, koje je pre nedelju dana podneo predsedniku Srbije i predsedniku Vlade Srbije, ali da očekuje da odgovor stigne.

„Naravno da očekujem. Elementarna je stvar da na ovlašćenje koje sam iskoristio, a koje je zakonom propisano, da stigne odgovor, a siguran sam da će do toga doći“, kazao je Janković novinarima u Klubu poslanika nakon obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna.

Zaštitnik građana Saša Janković podneo je 21. septembra preporuke za razrešenje Gašića i Cvetkovića zbog njihove odgovornosti za nezakonit i nepravilan rad organa kojima su na čelu, i zbog nesaradnje sa Zaštitnikom građana u vezi sa incidentima tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

Kako je objavljeno na sajtu Zaštitnika građana, preporuka za razrešenje ministra odbrane Gašića podneta je predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, a za razrešenje direktora VBA Cvetkovića predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, koji postavlja i razrešava direktore vojnih službi bezbednosti.

„Svi državni organi, a posebno takozvani organi sile, moraju da se povinuju Ustavu i zakonu i da svoja ovlašćenja koriste u svrhe u koje su im data. Demokratska civilna kontrola oružanih snaga i službi bezbednosti demokratski je standard bez koga vojska i službe mogu da se podvrgnu političkoj ili ličnoj moći, sa ogromnim štetnim posledicama. Ministar odbrane Bratislav Gašić i direktor VBA Petar Cvetković pogazili su oba principa i iskazali čvrstu nameru da to čine i u budućnosti, zbog čega je moja javna preporuka za njihovo razrešenje bila neminovna“, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana od 21. septembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.