U trendu

Još traje predistražni postupak u slučaju Savamala

Više javno tužilaštvo saopštilo je danas da i dalje traje predistražni postupak u slučaju beogradske četvrti „Savamala“ gde su ljudi s fantomkama srušili objekte.

U Tužilaštvu je agenciji Beta rečeno da će javnost o slučaju „Savamala“ biti obaveštena kada „predistražni postupak bude okončan“.

U noći izmedju 24. i 25. aprila osobe maskirane fantomkama su bagerima porušile objekte u Hercegovačkoj ulici, odmah pored budućeg gradilišta „Beograda na vodi“. Gradjani su te noći pozivali policiju i prijavljivali da ih te osobe maltretiraju, vezuju, ispituju i oduzimaju lične stvari, ali policija nije reagovala, već ih je upućivala na Komunalnu policiju.

Zaštitnik gradjana Saša Janković je objavio izveštaj o kontroli rada policije te noći, iz kojeg se vidi da je iz vrha policije službenicima naredjeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s Jankovićem tvrdio da gradjani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

Janković je utvrdio i da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici.

Mandatar za formiranje nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 29. maja da će nadležne službe za desetak dana saopštiti ko je rušio u Savamali i po čijem nalogu, a 8. juna je rekao da su najviši organ vlasti u Beogradu odgovorni za akciju rušenja.

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ će zbog dogadjaja u Savamali“ u sredu, 13. jula, u 18.00 sati  organizovati peti protest, ovog puta pod nazivom „Beograd NIJE MALI“.

Ta inicijativa, kao odgovorne za dogadjaje u Savamali, smatra gradonačelnika Sinišu Malog, predsednika Skupštine grada Beograda Nikolu Nikodijevića, ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, v.d. direktora policije Vladimira Rebića i načelnika Komunalne policije Nikolu Ristića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.