U trendu

Jovanović: Ne nudim se Vučiću za Vladu

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je da se ne nudi premijeru Aleksandru Vučiću, da bude deo nove Vlade, ali da će razgovarati sa njim ukoliko ga bude pozvao na konsultacije.

„Naravno da ću razgovarati sa nekim ko je dobio 50 odsto glasova, vrlo ozbiljno, oko onog što svako od nas treba da uradi u okviru posla kojim se bavi. Mi se razlikujemo u odnosu prema Srbiji“, rekao je Jovanović u intervjuu listu Blic.

Rekao je da smatra da mu je obaveza je da ojača evropsku orijentaciju Srbije, da konkretizuje novu regionalnu politiku i nadje odgovor na nesporazum Srbije i Hrvatske.

Jovanović smatra da prve stvari koje bi nova vlada trebalo da uradi, jesu da oslobodi društvo straha, da demokratizuje medije i pokaže Evropi da je Srbija ozbiljna, moderna država koja sama rešava svoje probleme.

Govoreći o opoziciji, kazao je da on LDP-a ne vidi „u koloni“ s pokretom Saše Radulovića „Dosta je bilo“ koji „nema politiku“, niti vidi LDP s Demokratskom strankom (DS), koja je, kako smatra, još jednom donela pogrešnu odluku.

„Ne poznajem čoveka (Radulovića). Zato će morati da preuzme odgovornost. Lagao je da smo imali bilo kakve veze sa odbacivanjem njegove liste u PIK koju je predao pet minuta pre isteka roka, kršeći zakone uz nepotpunu dokumentaciju. Što ne bi lagao o meni kad laže o samom sebi? Prvo kaže da živi od uštedjevine, a kad podnosi izveštaj Agenciji za borbu protiv korupcije o imovinskom stanju kaže da nema uštedjevine“, rekao je Jovanović.

Dodao je da Radulović „danas plaši Srbiju Vučićem“ i upitao „što je Vučić danas gori nego 2013“, kada je Radulović bio ministar u njegovoj vladi. 

„Kad prećutiš u kampanji presudu Karadžiću, kad prećutiš presudu Šešelju, kad kažeš da te ne interesuju ni Evropa ni Rusija, kada ekonomske programe gradiš na demagogiji, onda ne možeš da budeš politički partner LDP-a“, rekao je Jovanović.

„Mogli smo na izbore da izadjemo kao jaka i relevantna lista, koja u kampanji može da izazove Vučića i ne skreće sa sebe pažnju hejtovanjem svega. Kao lista koja bi štitila medije, a ne tražila od njih da se bori za nju“, rekao je Jovanović.

On je rekao da nije Aleksandar Vučić napravio tabloide, već DS.

„Oni (DS) su Brontosaurus koji pase, a Vučić je Ti-reks koji jede meso. Mogli smo iz izbora da izadjemo sa 15 odsto i da to bude osnova za dalje integrisanje, umesto toga svako je završio na margini“, rekao je Jovanović.

Upitan o tome što ga koalicioni partner, Boris Tadić, „proziva“ da on  –  Jovanović i Nenad Čanak moraju da se javno izjasne da li hoće da saradjuju sa Vučićem, lider LDP je kazao da je to neodgovorno, besmisleno i neiskreno.

Kako kaže, nakon toga nije razgovarao s Tadićem, ali smatra da su te izjave „deo dijagnoze, ne politike“.

„Prvo treba da pokupimo čaure, pa tek onda da razgovaramo. Nisam bio u koaliciji sa Nikolićem i Vučićem. Ne vidim smisao da LDP svoju šansu traži u tom minskom polju koje ćemo svakog dana postavljati pred Vučića kako bi se on detonirao“, smatra Jovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.