U trendu

Kajl Skot: Izbori i ekonomski rast dogadjaji 2016. u Srbiji

Ambasador SAD u Srbij Kajl Skot (Kyle Scott) rekao je danas u Čačku da su, po njegovoj oceni, najvažniji dogadjaji u Srbiji u 2016, izbori i formiranje nove vlade i ekonomski rast.

„U Srbiji se već vidi put ka boljoj budućnosti i Srbija je postala sidro stabilnosti ovog regiona, ali i motor rasta u regionu, što je važna stvar. Ekonomski optimizam je sve veći u Srbiji“, rekao je Skot, na pitanje novinara koji dogadjaji su po njegovoj oceni obeležili ovu godinu u Srbiji.

On je istakao da je za deset meseci koliko je ambasador u Srbiji puno putovao po unutrašnjosti i da je primetio da je infrastrukura svakoga dana sve bolja. Dodao je da je izgradnja deonice autoputa od Ljiga do Preljine, kojom je danas putovao, „veoma važan korak napred“.

Skot je još rekao da će kasnije danas prisustvovati obeležavanju godišnjice operacije Halijard u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, gde su za vreme Drugog svetskog rata meštani spasli 500 američkih vazduhoplovaca.

Skot je ocenio da je to važan dogadjaj koji govori o junaštvu Srba koji su spasili američke vojnike, čuvali ih, hranili dok nisu evakuisani nazad u Ameriku.

„To je znak prijateljstva izmedju Amerike i Srbije koji je dugoročan. Mi smo bili saveznici u dva svetska rata i 134 godina našeg prijateljstva ima samo jedan kretak prekid, za vreme Miloševića kada smo se našli na različitim stranama. Ali, ja gledam u budućnost, mi smo tu da pomognemo Srbiji u ekonomskoj reformi. Američka preduzeća su zaintereovana za ovaj region i ono što im je važno je da ovaj region bude stabilan, da bude u ekonomskom rastu“, rekao je Skot.

Skot je ocenio da se u američkoj javnosti ne zna mnogo o operaciji Halijard i da bi trebalo više da se govori o tome.

„To je priča za jedan veliki film, priča o junaštvu i srpskom i američkom“, rekao je Skot.

Na pitanje novinara da li sluša ovogodišenjg dobitnika Nobelove nagrade za knjiženost američkog muzičara Boba Dilana, odgovorio je „slušam, naravno, ko ne sluša Dilana“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.