U trendu

Kanabis marš u subotu u Novom Sadu

Inicijativa za promenu zakonske regulative kanabisa (IRKA) organizovaće u subotu 24. septembra „Kanabis marš” u Novom Sadu, sa ciljem da podrži pacijente obolele od teških bolesti da dobiju pravo na izbor načina kojim će se lečiti.

IRKA će sa „Kanabis marša“ poslati poruku o potrebi za legalizacijom kanabisa u medicinske svrhe, a udruženje se zalaže i za promenu zakona o industrijskoj konoplji i dekriminalizaciji kanabisa.

Prisutni će moći da saslušaju kratke govore aktivista udruženja, kao i osoba koje se leče kanabisom, proizvodjača i uvoznika industrijske konoplje, ali i svih gradjana koji budu želeli da se obrate skupu, navodi se u pozivu.

Nakon govora, aktivisti i gradjani će prošeteati centralnim ulicama grada.

„Za kanabis nije dokazano da je štetan, već naprotiv ima vrlo blagotvorno dejstvo na organizam. Mnogobrojni napisani naučni radovi o kanabisu upravo to i potvrdjuju“, poručila je IRKA.

Ovo udruženje zastupa obolele i članove njihovih porodica, zastupa, kako navodi, „istinu i stotine naučnih i medicinskih dokaza“ da je kanabis pogodan za obolele, i apeluje da zakon o medicinskoj upotrebi kanabisa mora što pre da bude donet i u Srbiji.

„Šezdeset umrlih dnevno od kancera po statistici iz 2012. nas sve na to obavezuje. Nas svakog dana mole oboleli i njihove porodice za pomoć, a naši članovi koji se leče ili su izlečeni žele javno da govore“, dodaje se u pozivu.

„Kanabis marš“ je globalna akcija koja se svake godine dešava širom sveta, u kojoj ljudi izražavaju svoj protest i zahtevaju poštovanje osnovnog ljudskog prava na izbor, kao i da li će konzumirati alkohol ili duvan za koje je dokazano da su štetni po organizam, ili ce konzumirati kanabis.

Kanabis marš počeće u 16 sati u subotu, na Trgu slobode u Novom Sadu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.