U trendu

Kancelarija za KiM osudila upad izvršitelja u filijale Jugobanke

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je današnji upad sudskih izvršitelja i policije u prostorije „Jugobanke“ u severnom delu Kosovske Mitrovice, Gračanici i Štrpcu koji je, kako se navodi, izvršen sa ciljem da Srbi u pokrajini budu finansijski blokirani.

Kako se navodi u saopštenju, svaka blokada rada „Jugobanke“ kao jedine srpske banke na Kosovu i Metohiji, imala bi nesagledive posledice po srpski narod i njegove institucije u pokrajini.

„Budući da ‘Jugobanka’ na KiM deluje u skladu sa svim relevantnim međunarodnim propisima i u okviru finansijskog sistema koji je pod okriljem Republike Srbije i Narodne banke Srbije, svaki neovlašćeni upad u prostorije banke radi nekakvog kontrolisanja dokumentacije može se tumačiti samo kao loš izgovor za izazivanje šire društvene nesigurnosti i nestabilnosti“, piše u saopštenju.

Kako je ocenila Kancelarija, upad u banku nad kojom Priština nema nikakvu nadležnost predstavlja „novu“ u nizu provokacija koje za cilj imaju opstrukciju normalizacije odnosa.

„Ovakva provokacija usred otvorenih briselskih razgovora na brojne druge teme i bez prethodnih razgovora o poslovanju privrednih subjekata, najblaže rečeno jeste nedobronamernost koja kvari šanse za razgovor u civilizovanoj atmosferi“, stoji u saopštenju.

Kancelarija je pozvala Prištinu da „prestane sa konstantnim destruktivnim aktivnostima u procesu normalizacije odnosa“ a sve relevantne faktore da reaguju i obezbede zaštitu srpske imovine i uslove za nesmetano poslovanje srpskih pravnih i fizičkih lica na Kosovu i Metohiji kao i da građanima omoguće pravo na normalan život.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.