U trendu

Kapacitet prihvatnih centara raste na 6.000 migranata

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nenad Ivanišević izjavio je danas u Subotici da će Srbija, uz pomoć EU, proširiti smeštajni kapacitet za migrante u centrima širom zemlje kako bi u njima moglo da se smesti 6.000 ljudi.

Ivanišević je agenciji Beta kazao da je u toku adaptacija prihvatnih centara u pet gradova i da proširenje kapciteta mora biti takvo „da ni jedan centar ne bude pretrpan“.

„Svaki migrant treba da ima uslove po najvišim standardima, i da ni u jednom centru ne bude previše ljudi. Ne mogu svi migranti, bez obzira na zainteresovanost, da budu smešteni u Beogradu, i oni će biti pozivani da se tokom zime smeste u prihvatnim centrima od Preševa do Subotice“, kazao je Ivanišević.

On je naveo da je u toku adaptacija prihvatnog centra u Vranju, da se završavaju centri u Kikindi i Beloj Palanci, i da će time biti poboljšani uslovi i smanjena gužva posebno u centrima u Krnjači, Sjenici i Tutinu.

On je rekao da je sada u Srbiji oko 6.000 migranata i procenio da se taj broj neće povećavati zbog zime.

„Dolazi hladno vreme, a prošle zime bili smo svedoci manjeg priliva ljudi. Migranti sad već znaju da na ovoj ruti nemaju prolaz i da im Madjarska i Hrvatska, i pored organizovanja javnih protesta, neće otvoriti granice. Samim tim, smanjuje se priliv jer ljudi znaju da ih neće pustiti dalje“, rekao je Ivanišević.

Dodao je da Srbija „nije neprijateljska država prema migrantima“ i da Vlada Srbije ima sve mehanizme da zaštiti zemlju od bilo čega što se dešava, a spremna je i da zaštiti bilo koga ko je na njenoj teritoriji i kome je potrebna pomoć.

„Srpsko društvo zna odlično šta je izbeglička muka i siguran sam da ni prema kojem čoveku kome je pomoć neophodna, nikad neće biti negativno. Ugrožavanje bilo čije bezbednosti je krivično delo, i mi ne pravimo razlike medju osobama koje se nadju na našoj teritoriji. Niko ne sme da ugrožava javnu bezbednost i bezbednost bilo koga“, kazao je Ivanišević.

Komentarišući saradnju s Hrvatskom i Madjarskom, Ivanišević je rekao da je svakodnevna komunikacija na operativnom nivou ministarstava unutrašnjih poslova zemalja u regionu, kao i da se svake nedelje održavaju video-konferencije koje organizuje delegacija EU u Briselu, tokom koje sve države s migrantske rute iznose probleme i potrebe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.