U trendu

Karadžić: Zločin u Srebrenici počinila poremećena pamet

Zločin u Srebrenici počinila je poremećena pamet, izjavio je bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić koga je Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatim tokom rata u BiH.

„Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese“, rekao je Karadžić u intervjuu za beogradski Nedeljnik.

Prema njegovim rečima, to se nikad nije desilo u srpskoj istoriji i nije se smelo dogoditi ni tada.

„To je bilo potpuno idiotski i glupo, počiniti zločin koji se mogao izbeći, i to na kraju rata koji smo dobijali. Za nas je to bilo potpuno neočekivano i neverovatno. Kao da je to učinila neka poremećena pamet“, rekao je Karadžić.

On je rekao da su po njegovom mišljenju glavni krivci za rat „izvan Bosne i Jugoslavije“.

„Iako medjuetnički odnosi nisu bili idealni, nama je išlo vrlo dobro i sa muslimanskim i sa hrvatskim strankama. Ja sam imao veoma dobar odnos sa gospodinom Izetbegovićem“, rekao je Karadžić.

Kako je naveo, žali zbog raspada Jugoslavije i načina na koji je rasturena.

„Ako je Jugoslavija morala biti rasturena, to je trebalo učiniti kao u Skandinaviji. Meni se svidjala Hrvatska, tamo sam stekao dobar deo svoje edukacije, i nikad lično nisam imao nikakvih problema, ali njihova osećanja protiv Jugoslavije i Srba su prevladala i rezultirala još jednim krvoprolićem“, rekao je Karadžić.

Tribunal je prvopstepenom presudom, izrečenom 24. marta ove godine, Karadžića (71) osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.