U trendu

Kazne za nasilje u porodici neadekvatne

Zamenica pokrajinskog ombudsmana Danica Todorov izjavila je da je tokom protekle decenije u Srbiji došlo do promene na bolje u odnosu prema nasilju u porodici, ali se počiniocima i dalje izriču preblage kazne.

Kako je saopšteno iz kancelarije Pokrajinskog ombudsmana, Todorov je na godišnjoj konferenciji o ljudskim pravima i demokratiji u Varšavi ocenila da je u Srbiji unapređena zakonska regulativa i da je povećana pažnja javnosti prema nasilju u porodici.

„Međutim, počiniocima se i dalje izriču najblaže propisane kazne, postupci traju dugo, žrtve ne dobijaju odgovarajuću podršku, a koordinacija i saradnja institucija još je daleko od potrebne“, kazala je Todorov.

Ona je ocenila da primena Opšteg i posebnih protokola još nije zaživela, da nije postignuta hitnost u postupanju i da se u postupanju institucija, uprkos intenzivnoj obuci profesionalaca, ogledaju stereotipi i predrasude prema žrtvama nasilja, odnosno počiniocima.

Na konferenciji u Varšavi, koja će do 2. oktobra okupiti oko 1.400 predstavnika vlada i civilnog društva iz 57 zemalja članica OEBS, biće sagledan napredak u spovođenju obaveza koje su preuzele vlade u oblasti ljudskih prava i demokratije, uključujući slobodu govora, medija, slobodu kretanja, vladavinu prava, jednakost polova i borbu protiv trgovine ljudima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.