U trendu

Kazne za objavljivanje podataka o istrazi zločina?

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane MUP-a Srbije povodom objavljivanja u više dnevnih listova podataka o ličnosti iz istrage silovanja i ubistva maloletne A.S. iz Vratarnice kod Zaječara.

Ovlašćena lica Poverenika započeće danas postupak nadzora u prostorijama MUP-a u Beogradu, saopšteno je iz Šabićevog kabineta.

S obzirom na vrstu i obim plasiranih podataka, kako se dodaje, postupak nadzora će u slučaju potrebe biti pokrenut i u odnosu na Više javno tužilaštvo u Zaječaru, koje postupa u slučaju A.S.

Po okončanju postupka nadzora Poverenik će o utvrđenim činjenicama i merama koje će preduzeti obavestiti javnost.

„Niz okolnosti u vezi sa izveštavanjem o tragičnom slučaju A.S. ukazuje ne samo na teško kršenje profesionalnih i etičkih standarda u novinarstvu i grubo vređanje dostojanstva žrtve, njene porodice i javnosti, nego i na povrede zakona„, objašnjeno je u saopštenju.

Dodaje se da se, imajući u vidu da se u više tekstova zločin „analizira“ na način koji ukazuje na direktan pristup izveštača izveštajima o istražnim radnjama, zapisnicima, čak i obdukcionom nalazu, može raditi ne samo o povredama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti nego i drugih zakona, poput Zakona o javnom informisanju i medijima, Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku, što ukazuje na potrebu da pored Poverenika, preduzimanjem odgovarajućih mera, reaguju i drugi nadležni.

Poverenik podseća da u pravnom sistemu imamo predviđene oblike odgovornosti, koje su van domašaja Poverenika, jer on nema ni faktičke mogućnosti ni pravna ovlašćenja da sprovodi kriminalističke istrage i vodi krivični postupak, koji praktično ne funkcionišu.

Uz podsećanje na odredbe Krivičnog zakonika koje predviđaju novčane kazne ili zatvor do jedne godine za one koji podatke o ličnosti neovlašćeno pribavi i saopšti drugom, za one koji protivno zakonu prikupljaju podatke o ličnosti građana ili tako prikupljene podatke koristi i za službena lica koja ta dela izvrše u vršenju službe, Šabić ukazuje da je krajnje vreme da nadležni, tužilaštvo i MUP, te zakonske odredbe, koje su do sada praktično bile van primene, aktiviraju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.