U trendu

Kirbi: Poseta Kerija znak snažne podrške SAD evropskom putu Srbije

SAD podržavaju odluku Srbije da sledi evropski put i veruju da Srbija treba da bude u potpunosti integrisana u Evropsku uniju i druge evroatlantske integracije, izjavio je američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi.
U izjavi agenciji Beta, Kirbi je ocenio da sastanak američkog državnog sekretara Džona Kerija sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem predstavlja „znak snažne podrške integraciji Srbije u EU i želje SAD da se fokusiraju na to kako mogu da pomognu i budu partner Srbije na tom putu“.

„Odnosi SAD i Srbije su jaki, a radimo na tome da budu još jači. Verujemo da Srbija treba da bude uspešna, demokratska zemlja u potpunosti integrisana u Evropsku uniju i druge evroatlantske integracije“, rekao je američki ambasador.

On je dodao da Vašington podržava odluku Srbije da sledi evropski put i da se pridržava principa članstva u EU.

„Pošto je Srbija izabrala put EU, sada mora da udje u težak ali kritičan proces usvajanja i ugradjivanja normi, praksi i principa EU“, rekao je Kirbi i dodao da su SAD spremne da saradjuju sa Srbijom koja radeći na tome „otvara novo poglavlje svoje istorije“.

Komentarišući posetu američkog državnog sekretara koji je u Beogradu učestvovao na Ministarskoj konferenciji OEBS-a Kirbi je rekao da su najurgentniji problemi na koje je Keri ukazao na tom skupu „terorizam, ruska agresija u Ukrajini, klimatske promene i sloboda izražavanja“.

Prema njegovim rečima „širom regiona (OEBS-a) nevladine organizacije, civilno društvo i novinari suočavaju se sa pritiscima i ograničenjima“, a „sloboda medija je ugrožena, ponekad pretnjom sile“.

„Ne postoji izgovor ni prihvatljivo objašnjenje za kršenje prava gradjana, sprečavanje novinara da rade svoj posao ili ućutkavanje legitimnog političkog neslaganja“, naglasio je američki ambasador.

Kada je reč o terorizmu, Keri je u Beogradu naglasio da „sve nacije i entiteti moraju da se udruže kako bi porazili Islamsku državu – sirijska armija i opozicija, kao i okolne zemlje, Rusija, SAD i drugi“.

U Ukrajini je, po oceni SAD, vreme za konkretne korake kako bi se okončao konflikt i započeo proces ponovne izgradnje istoka zemlje, za šta su potrebni izbori u Donbasu po ukrajinskom zakonu, povratak ukrajinske kontrole na granici i oslobadjanje svih talaca i nelegalno pritvorenih osoba“.

Američki državni sekretar na sastanku OEBS-a posebno je ukazao i na izazove klimatskih promena naglasivši da sve države moraju odmah da rešavaju taj problem jer za planetu „ne postoji plan B“, podsetio je Kirbi.

Kirbi je rekao da SAD pohvalno ocenjuju srpsko predsedavanje jer je Srbija pokazala kako „može pozitivno da doprinese rešavanju ozbiljnih medjunarodnih pitanja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.