U trendu

Klinika demantuje da su kadrovske promene zbog nepostojanja uslova za transplantaciju pluća

Razlog za smenjivanje direktora Klinike za grudnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije nije neuvodjenje novih metoda lečenja i nepostojanje uslova za transplantaciju pluća i predstavlja dezinformaciju javnosti, saopštio je danas direktor te klinike profesor doktor Dragan Subotić.

„Navedena tvrdnja kojom se Klinici za grudnu hirurgiju prebacuje odgovornost za nepostojanje uslova za transplantaciju pluća predstavlja grubo dezinformisanje javnosti. Transplantacija pluća je svuda u svetu nacionalni program koji zahteva složenu organizaciju i koordinaciju i u isključivoj je nadležnosti Ministarstva zdravlja“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da klinika od ministarstva nikada nije dobila zvaničan „zadatak da pristupi organizaciji hirurškog aspekta ovog programa“.

Mediji su ranije objavili da su timovi za kontrolu stanja u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, koje je nedavno formiralo Ministarstvo, predložili na osnovu izveštaja o uvidu u stanje u tim zdravstvenim ustanovama smenu direktora domova zdravlja u Mladenovcu, Voždovcu i Barajevo, kao i direktore Klinike za grudnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, Centra za vaskularnu hirurgiju, Klinike za urologiju, nefrologiju i dijalizu i Službe za radiološku dijagnostiku fima Kliničkog centra Kragujevac.

Konstatovano je da je u Kliničkom centru Srbije nezadovoljavajuće stanje na Klinici za grudnu hirurgiju a kao razlog navedeno da nisu stvoreni uslovi za početak procesa transplantacije pluća, kao i za uvodjenje novih metoda lečenja, i da je zato potrebno u ovoj klinici obaviti kadrovske promene.

U saopštenju direktora Subotića dodaje se da transplantacija pluća zahteva edukovane timove u kojima su pored grudnih hirurga i pulmolozi, bronholozi, anesteziolozi, patolozi, radiolozi, kao i da podrazumeva i složenu opremu kojom za sada klinika ne raspolaže.

„Klinika za grudnu hirurgiju, koja rešava najteže probleme iz ove oblasti u Srbiji, nije nikada od strane nadležnog ministarstva dobila zvaničan zadatak da pristupi organizaciji hirurškog aspekta ovog programa“, navedeno je u Subotićevom saopštenju.

Kako je istakao, neistinita je i tvrdnja da u Klinici ne postoje uslovi za uvodjenje novih metoda.

„Tokom poslednje dve godine uvedena je najnovija metoda, video asistirana hirurgija. Lekari Klinike bili su na edukaciji u inostranstvo zahvaljujući ličnim kontaktima direktora klinike, sredstvima dobijenim od sponzora“, navedeno je u saopštenju  direktora te klinike Dragana Subotića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar