U trendu

Ključni ZSO, povratak raseljenih, položaj SPC

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Njujorku da su u daljem dijalogu sa Prištinom, za Beograd ključna pitanja formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), povratak interno raseljenih osoba, položaj Srpske pravoslavne crkve i imovina.

Dačić je na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmatran rad misije UNMIK na Kosovu i Metohiji, ocenio da je stvaranje uslova za održivi povratak interno raseljenih osoba jedan od ključnih segmenata procesa pomirenja ali je i dodao da takvi uslovi u pokrajini ne postoje.

„U svetu, posle okončanja sukoba, u proseku 25 odsto izbeglica i raseljenih lica vrati se u svoj domove. Prema statistikama, minimum je 12 odsto, a najviši procenat dostiže i preko 50 odsto. Od preko 220.000 lica koja su napustila Kosovo od 1999. godine, u proteklih šesnaest godina održiv povratak je ostvarilo samo njih 1,9 odsto, a u Srbiji je i dalje raseljeno oko 204.000 lica, što znači da je procenat održivog povratka ispod svih svetskih standarda i proseka“, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, neophodni uslovi za povratak uključuju i odgovarajuće bezbednosne garancije, slobodu kretanja, postojanje efikasnog mehanizma restitucije imovinskih i drugih pripadajućih prava, zaštitu od diskriminacije, garantovani pristup institucijama sistema, dokumentima i pravdi, kao i podršku ekonomskom osamostaljivanju povratnika.

Govoreći o procesu privatizacije na Kosovu i Metohiji, Dačić je ukazao na tendenciju privatizacije javnih i društvenih preduzeća u sredinama s većinskim srpskim stanovništvom, čiji je motiv, kako je rekao, uništavanje ekonomskih resursa u srpskim sredinama.

Ministar je dodao da je Srbija zatražila da se obustavi procedura usvajanja Zakona o Agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine koji se nalazi u skupštinskoj proceduri na Kosovu, a kojim se direktno krši Tehnički sporazum o katastru iz 2011. godine.

„Tim nacrtom zakona se stvaraju uslovi za legalizaciju protivzakonito oduzete imovine Srba, čime bi se nanela ogromna i nepopravljiva šteta srpskoj zajednici u Pokrajini. Upravo imajući to u vidu, zatražili smo da se obustavi procedura usvajanja navedenog Zakona i da se započne sa sprovođenjem Tehničkog sporazuma o katastru, koji predviđa formiranje tela sastavljenog od predstavnika Beograda, Prištine i EU, koje će vršiti upoređivanje katastarske dokumentacije“, kazao je Dačić.

On je izrazio zabrinutost Vlade Srbije zbog namere misije EULEKS da lokalnom pravosuđu u pokrajini ustupi oko 500 slučajeva, od kojih se 300 odnosi na ratne zločine. 

„Ako EULEKS sprovede postupak predaje predmeta institucijama u Prištini, a posebno osetljivih predmeta istraga ratnih zločina počinjenih na teritoriji Kosova, posledice bi bile nesagledive po procesuiranje ratnih zločina počinjenih od strane OVK nad Srbima, nealbancima i Albancima označenim kao ‘srpskim saradnicima’ tokom oružanih sukoba 1998-1999. godine“, rekao je ministar.

Kako je istakao, ustupanje predmeta ratnih zločina od strane EULEKS-a lokalnom pravosuđu nije u skladu sa aktivnostima međunarodne zajednice ka formiranju Specijalnog suda za ratne zločine bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

„Ukoliko bi se ti predmeti prosledili lokalnom pravosuđu, opravdane su sumnje da će mnogi materijalni dokazi i svedoci biti uklonjeni ili zastrašeni, što bi znatno otežalo rad budućeg Specijalnog suda za ratne zločine. Ne treba zanemariti ni politički motivisana hapšenja i dugotrajne sudske postupke, te dvostruke aršine lokalnog pravosuđa što pokazuje primer lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, koji je u pritvoru od januara 2014. godine“, rekao je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.