U trendu

Komunalna preduzeća Beograda neosnovano prikupljaju fotokopije dokumenata građana?

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić utvrdio je da većina javnih komunalnih preduzeća Grada Beograda bez pravnog osnova prikuplja fotokopije ličnih karata i drugih dokumenata korisnika usluga, zbog čega će tim preduzećima biti upućeno upozorenje, saopšteno je danas.

„Potreba utvrdjivanja identiteta korisnika usluga u konkretnim slučajevima podrazumeva uvid u lična dokumenta, odnosno odredjene podatke, ali ne i fotokopiranje i zadržavanje ličnih dokumenata.

Fotokopiranje i zadržavanje ličnih dokumenata gradjana, kao oblik obrade podataka o ličnosti, predstavlja invazivan prodor u privatnost i takva obrada podataka dozvoljena je samo kada je zakonom izričito predvidjena“, naveo je poverenik u saopštenju.Postupak nadzora je sproveden u ukupno 13 javnih komunalnih preduzeća Beograda a takav način prikupljanja podataka gradjana zabeležen je u deset preduzeća.

Najavljeno je da će tim preduzećima, u skladu sa zakonom, biti upućena upozorenja a potom će, u slučaju potrebe, biti preduzete i druge zakonom predvidjene mere.

Poverenik je podsetio da javna-komunalna preduzeća, kao i svi koji od gradjana traže da fotokopiraju i predaju im lična dokumenta u slučajevima kada to nije izričito predvidjeno zakonom, obavljaju nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti, a uz to gradjane „suočavaju i sa nepotrebnim maltretmanom i troškovima, nezavisno od toga koliki su“.

„Medjutim, mnogo je važnije da se na ovaj način, bez osnova i svrhe koja bi to opravdala, formiraju ogromne zbirke ličnih dokumenata što, čak i u uslovima u kojima bi JKP organizovala mnogo kvalitetniju zaštitu, nepotrebno a višestruko uvećava rizik zloupotrebe ličnih podataka“, ocenio je Šabić u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar