U trendu

Konačan broj dece u vrtićima posle roka za žalbe

Konačan broj upisane dece u vrtićima u Beogradu biće poznat kada prodje rok za razmatranje žalbi, a Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, kao osnivač, može da odobri upis do 20 odsto više dece u vaspitne grupe, rečeno je u tom Sekretarijatu.

„Jedan broj roditelja konkurisao je u više predškolskih ustanova, tako da će konačan broj upisane dece biti poznat kada prodje rok za razmatranje žalbi“, rekli su za portal Gradski biro (gradskibiro.rs) u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

Kako je rečeno, podnosilac zahteva za čiju decu nema mesta u državnom vrtiću od predškolske ustanove može da uzme potvrdu – odbijenicu – i upiše ih u bilo koji verifikovani privatni vrtić na teritoriji Beograda, a deo ekonomske cene njihovog boravka finansira se iz gradskog budžeta.

„Trenutno u 89 verifikovanih privatnih predškolskih ustanova u Beogradu ima oko 2.200 slobodnih mesta, a još nekoliko privatnih vrtića nalazi se u procesu verifikacije. Potvrdu da za njihovo dete nema mesta u državnom vrtiću roditelji mogu da dobiju u svakom trenutku, kako bi dete upisali u verifikovanu privatnu predškolsku ustanovu“, kazali su u Sekretarijatu.

Roditelji koji žele da im deca ipak budu upisana u državni vrtić mogu da podnesu žalbe na odluku upisne komisije predškolskoj ustanovi u kojoj su konkurisali – rok za podnošenje žalbi je 22. jun, osim za Predškolsku ustanovu „11. april“, gde se žalba može podneti do 29. juna.

„Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu kontinuirano povećava kapacitete za smeštaj dece u vrtiće i čini sve što je u zakonskim okvirima da se odobri dodatno zapošljavanje u predškolskim ustanovama“, rekli su nadležni u Sekretarijatu.

Na konkursu za upis dece u 17 predškolskih ustanova kojima je osnivač Grad Beograd za 2016/2017. godinu podneta su 21.792 zahteva.

„Zahtevi su podnošeni za 6.950 slobodnih mesta za upis u jasle, vrtić i celodnevni pripremni predškolski program – četvoročasovni pripremni predškolski program je obavezan i u njega će biti upisana sva deca“, rekli su za Gradski biro u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Prioritet pri upisu imaju deca iz društveno osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, deca koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici i deca čija su braća ili sestre upisani u isti vrtić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.