U trendu

Konkurs za novi ciklus naučnoistraživačkih projekata

Danas počinje prijavljivanje za konkurs za novi ciklus naučnoistraživačkih projekata koji će trajati 30 dana, a prvi put se mogu predlagati projekti koji se odnose na osnovna usmerena istraživanja u društvenim i humanističkim naukama, rečeno je danas u Vladi Srbije.

„Predlozi projekata se daju u oblasti tehničko-tehnoloških nauka, biotehničkih nauka, prirodnih nauka (matematike i medicine). Prvi put ove godine imamo jedan set projekata koje očekujemo da istražvaći predlože, a koji se odnose na osnovna usmerena istraživanja u društvenim i humanističkim naukama, koji će da obuhvate istraživanja vezana za naše pridruživanje EU i našu istorijsku prošlost“, rekla je državna sekretarka u Ministarstvu prosvete zadužena za nauku Vera Dondur.

Ona je na konferenciji za novinare kazala da se konkurs raspisuje periodično za različite oblasti nauke i namenjen je čitavoj naučnoj zajednici u Srbiji  –  univerzitete, institute i inovacione organizacije.

Prema njenim rečima, istraživanja po projektima koji su prošli na konkursu trebalo bi da počnu u julu.

Ona je rekla da se na potpuno transparentan način prave dokumenta na osnovu kojih se predlažu istraživački projekti i podsetila da je usvojena Strategija „Istraživanje za inovacije“ o razvoju nauke u Srbiji do 2020. godine

„Prvi put ove godine imamo situaciju da je zaokružen ciklus u kome su registrovane sve istraživačke organizacije i sve naučne organizacije i svi istraživači koji rade u tim organizacijama“, navela je Vera Dondur.

Ona je ocenila da Srbija kao mala zemlja ima „dobru nauku“ i živu „naučnu zajednicu“ i navela da registar istraživača u Srbiji broji više 15.000 ljudi, kao i da je u proteklom periodu resorno ministarstvo finansiralo 11.600 istraživača.

Ona je objasnila da će po okončanju konkursa, uslediti recenzija projekata.

Vera Dondur je navela da će kriterijumi biti „malo stroži“ u odnos na prethodni ciklus, jer je potrebno da nauka u Srbiji napreduje.

„Projekte će ocenjivati dva medjunarodna recezenta, kada su u pitanju tehničko-tehnološke nauke, biotehničke nauke i prirodne nauka, a jedan domaći i inostrani recezent će ocenjivati društvene i humanističke nauke. Posle ocenjivanja, za slučaj da recenzije nisu u saglasnosti, domaći tim eksperata će ocenjivati projekat“, navela je Dondur.

Ona je kazala da će nakon objavljivanja preliminarne liste rukovodioci projekta moći da ulože prigovor, a potom će biti objavljena finalna lista za finansiranje do 2020. godine.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjan Verbić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.